субота, 28 липня 2012 14:45

В печері Палвельді у Будапешті є зала казок
7

У столиці Угорщини, Будапешті, крім термальних купалень туристам пропонють відвідати на вибір 4 підземні печери. Найбільші - печера гори Семлехедь, а найдовша - печера Палвельді. Вони розташовані на пагорбах Буди.

Загальна досліджена довжина печери Палвельді становить близько 19 км.

Львівська родина Петро та Аліна Стасюки цьогоріч побували у печері Палвельді.

"Заплатили на наші гроші трохи більше 50 гривень. Екскурсії проводять щогодини англійською чи угорською мовами, тривають менше години. Потрібно вдягнутися тепліше, бути в зручному взутті. Температура в печері - близько 12?. Всередині все дуже цивілізовано та зручно, є навіть місця, де можна проїхати на інвалідному візочку. Проте, деякі переходи складні, і дехто в нашій групі повертався назад. Найбільш складна частина шляху - вузька драбина зі 120 сходинок. Освітлення відмінне – гарна гра тіней та світла", - каже Аліна Стасюк.

На стінах печери можна побачити тверді породи з вкрапленнями різних мінералів, сталактити, омиті водою опуклості з гладкою блискучою поверхнею. Є казкова зала - сталактити і сталагміти утворили різних персонажів: Білосніжку, гномів, тварин. В іншій залі капає зі стелі вода і утворює невеликі вапняні кільця. З безлічі таких кілець і складаються так звані геліктити, які перетворюються в сталактити. Далі утворюються цілісні колони або стовпи.

За легендою, печера Палвельді відкрита в 1904 році після того, як вівця раптово провалилася під землю. Печера доступна для відвідування з 1919 року.

Будайські пагорби почали формуватися 15-20 мільйонів років тому, коли стався розлом земної кори. Підвищення рівня термальних вод призвело до утворення печерних коридорів і проходів. Гаряча термальна вода прикрасила стіни кристалами. При змішуванні термальних вод з холодним поверхневим стоком утворилися великі порожнини і широкі коридори. Найглибша точка маршруту розташована на глибині 30 м під рівнем землі. Але сама печера має максимальну глибину 56 м.

Зараз ви читаєте новину «В печері Палвельді у Будапешті є зала казок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути