неділя, 17 червня 2012 17:40

"Росіяни не мали права не виходити з такої групи" - Гайдаш

"Росіяни не мали права не виходити з такої групи" - Гайдаш
Футболісти збірної Греції святкують перемогу над росіянами ФОТО: Reuters

Збірні Греції та Чехії стали першими чвертьфіналістами Євро-2012. Польща та Росія вибули з турніру. Вчора росіяни програли чемпіонам Європи-2004 — 0:1, а співорганізатори турніру поступилися чехам — 0:1.

Матчі групи А для Gazeta.ua прокоментував колишній форвард сімферопольської "Таврії" Олександр Гайдаш.

"Дивився матч Греція — Росія, але перемикав на паралельний поєдинок. Сподівався, що поляки зрівняють рахунок, але вони цього не зробили".

Виліт збірної Росії з Євро з такої групи назвали сенсаційним. Згодні з цим?

"Так. Ні до початку чемпіонату, ні після першого туру, ні навіть після другого матчу групового етапу, мабуть, не було людей, які б сумнівалися, що росіяни вийдуть з групи. Звичайно, крім самих греків. Будь-хто на їх місці вірив би у свою перемогу. Після матчу вони дуже раділи своєму успіху. Для росіян та всіх інших це стало чудом світу. Воно дійсно трапилося. Після матчу у мене склалося враження, що для Греції ця перемога була потрібнішою, ніж для суперника. Греки виклалися на максимум своїх можливостей. Гра на результат дозволила їм забити і не пропустити."

Чому росіянам не вдалося вийти з групи?

"Напевне, розгромна перемога у першому матчі над Чехією з рахунком 4:1 їх погубила. Якби вона була не така яскрава та вражаюча, то можливо все склалося б по-іншому. Світова та російська преса розхвалювали команду, записали її у гранди, а виявилося, що це було рано робити. Друга гра показала, що все на так як писали, а третя склалася для росіян дуже сумно. Це далеко не другорядний фактор.

Стан гравців? Вони або переоцінили себе або були проблеми з фізичним станом. Треба знаходитися у команді, щоб знати точніше. Футболісти могли підхопити зіркову хворобу. Я цього не виключаю. Як мені здалося, функціональний стан гравців залишав бажати кращого. У якійсь мірі це недоробка всього керуючого штабу збірної. Маю на увазі і тренерський штаб і медичних працівників. Мабуть, всі разом недопрацювали.

Сьогодні збірна Росії зробила два кроки назад. Можливо, у майбутньому зробить три кроки вперед. Але це вже їх проблеми. Подивимося, як вони зможуть перебудуватися після цього провалу. Мені здається, вони не мали права не виходити з такої групи. Для російського футболу — це велика трагедія."

Кого зроблять винним у провалі? Діка Адвоката?

"З ним не продовжили контракт, тому Адвокату вся критика, як з гуся вода. Зараз буде вигідно все зіпхнути на Адвоката. Нічого страшного тут немає. Якщо ніхто не перекладе йому, то він навіть не знатиме, що про нього пишуть у Росії."

Виліт збірної Польщі став для вас сюрпризом?

"Громадськість чекала, що поляки і росіяни вийдуть з групи. Збірна Польщі виступала на Євро у ролі господаря, тому ці очікування були прогнозованими. Ми знову переконалися, що немає нічого неможливого. Поляки старалися. Але цього було замало. У першому матчі на турнірі греки у другому таймі у меншості повністю переграли збірну Польщі.

Вчорашнього матчу з чехами я повністю не бачив, але якщо вони обіграли господарів на рідному полі у такому принциповому матч за вихід з групи, то значить вони це заслужили. У Смуди є непогані гравці, але команди для того, щоб вирішувати певні завдання, не вийшло. Хоча у збірну Польщі вірили не тільки вдома, а й за межами країни. Я також вірив."

Чого очікувати від Греції і Чехії у чвертьфіналі?

"Якщо чехи потраплять на португальців, то тут можливі будь-які варіанти. Якщо греки вийдуть на німецьку збірну, то команда Льова буде фаворитом зустрічі. Елліни і так вже виконали свій план на турнір. Вони не могли не ставити собі завдання не вийти з групи. Нічого страшного не станеться, якщо у чвертьфіналі вони програють Німеччині. Хоча німцям буде не просто у тому матчі, адже Греція — це міцний горішок.

Німці — це така нація, яка не робить помилок. Там все чітко відпрацьовано. Звичайно маленький відсоток на успіх греків є. У футболі різне трапляється, але фаворитом протистояння буде Німеччина.

Якщо чехам таки випаде грати з португальцями, то гравці там є хороші, але команда не завжди грає як єдиний кулак. Збірна Чехії відчула смак перемоги, футболісти створили маленький подвиг для себе та своєї нації. Тут — 50 на 50."

Греція може повторити свій тріумф 2004-го року і знову виграти чемпіонат Європи?

"Може бути все що завгодно. Можна пофантазувати, що на 8-й хвилині матчу у греків буде вихід один на один, голкіпер німців зіб'є суперника. Арбітр вилучить воротаря і призначить пенальті. Греки реалізують 11-метровий і з рахунком 1:0 закінчать матч. І таке можливо.

Я не стверджую, що виграє німецька збірна. Так, німці будуть фаворитами, за всіма компонентами, які є у футболі, вони перевершують суперника, але матч починається за рахунку 0:0. Жоден тренер до матчу не може бути впевнений, що його команда переможе.

Тренер завжди сидить, як на електричному стільці. Коли рахунок стає 2:0, 3:0 чи 4:0, тоді його попускає. Тренер хвилюється від стартового і до фінального свистка. Сьогоднішній футбол тримає у напрузі весь матч. Різниця в один чи навіть два м'ячі не дозволяє тренеру розслабитися.

Кажуть, що рахунок 2:0 гірший, ніж 1:0. За мінімальної переваги команда грає зібрано, а коли веде 2:0, то може дати слабинку. Пропустивши один гол, можна пропустити і другий. Тоді вже важко зібратися. Тому може бути все, що завгодно. Я не вірю, що греки можуть повторити свій успіх, але не виключаю такої можливості. Даю на це 1%."

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни не мали права не виходити з такої групи" - Гайдаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути