четвер, 01 травня 2014 19:15

"Поки я тут, ніхто не має права говорити, що арбітра "треба гнати мітлою" - Колліна
26

Фото: Ірина КОЗЮПА

Цього тижня куратор системи арбітражу в Україні П'єрлуїджі Колліна вперше з вересня минулого року зустрівся з журналістами. Довгу паузу у спілкуванні з пресою італієць компенсував присутністю на прес-клубі двох діючих арбітрів ФІФА. Анатолій Абдула та Євген Арановський входять до еліти українського суддівства — працюють на матчах топ-команд і часто обслуговують поєдинки в Європі.

"На мій погляд, обидва є одними з найкращих і найдосвідченіших в українському чемпіонаті", - похвалив підопічних Колліна.

Минулого разу куратор прийшов до журналістів із Сергієм Бойком та Сергієм Березкою. Залишається сподіватися, що традиція продовжиться і наступного разу. Якщо керуватися алфавітною логікою, то черговими гостями можуть стати Олександр Дердо та Анатолій Жабченко (арбітри ФІФА) або Юрій Вакс (арбітр прем´єр-ліги).

Колліну традиційно супроводжували асистент Лучано Лучі та голова комітету арбітрів ФФУ Василь Мельничук.

Склад журналістів був одним із найзірковіших за останній час. На зустріч прийшли директор каналів "Футбол 1" і "Футбол 2" Олександр Денисов, ведучий програми "Профутбол" Ігор Циганик, головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков, колишній арбітр ФІФА Сергій Шебек, який зараз працює експертом на одному з українських спортивних сайтів.

За всю історію проведення прес-клубів, цей вийшов найбільш неоднозначним та надміру емоційним. Моментами доходило до словесних перепалок.

Мабуть, ми просто незрозуміли одне одного. Журналісти очікували на інші відповіді, а Колліна, вочевидь, хотів почути інші питання.

Загалом, зустріч тривала більше двох годин. Більшість питань були традиційними: корупція, fair play, помилки арбітрів, гра рукою. Наводимо найяскравіші моменти прес-клубу:

ЗМІ (Шебек): Чим ви керуєтеся, коли призначаєте арбітрів на матчі? Чому гру за виживання "Металург" Запоріжжя - "Таврія" судив недосвідчений Головков?

Колліна: За методологією призначення я не зобов'язаний звітувати. Це моє право. Що стосується Головкова, то він погано відсудив той матч. Потім кілька турів він виходив у якості додаткового арбітра. Повернувся на поле у матчі "Іллічівець" - "Севастополь" (0:0) і провів гру на хорошому рівні. В Україні хочуть, щоб після однієї помилки арбітра відразу прибирали. До мого приїзду тут суддів жорстко карали, навіть понижували у категорії. Молодим потрібно допомагати. Навіть коли вони помиляються.

ЗМІ (Шебек): За одні і ті ж самі помилки, ви по-різному караєте арбітрів. Родіоненко і Швецов не помітили голи забиті руками. Перший завершив кар´єру. Ви його вигнали. Інший досі судить.

Колліна: Швецов був кращим арбітром України. Про Родіоненка цього не скажеш. Якщо у вас є особисті проблеми - це ваша справа. Якщо ви так і не стали інспектором прем'єр-ліги, то приходите сюди і змішуєте особисте з роботою? Ти з іронією говорив, що я закінчив курси з міміки. Хіба цей твій рівень давати такі коментарі?

ЗМІ: Прокоментуйте епізод, який стався у матчі "Чорноморець" - "Дніпро", коли Жабченко скасував гол Євгена Селезньова у ворота господарів.

Колліна: Подивимося відео цього епізоду. Помилка Жабченка у тому, що він не свиснув, коли побачив, що гра відновилася. Асистент просигналізував йому про це. Однак Жабченко не зреагувала відразу, розгубився, і Селезньов забив гол. Було б краще, якби він свиснув порушення правил з боку "Дніпра", коли гравець "Чорноморця" опинився на газоні.

ЗМІ: Якщо ви вважаєте, що в українському арбітражі немає корупції, то ми даремно витрачаємо час. У мене немає чеків, але я знаю, в яких готелях відпочивають арбітри і на яких авто їздять. Це неможливо на зарплату арбітра.

Колліна: Це ваша думка. Якщо ви вважаєте, що у нас є корупція, то зверніться у відповідні органи. Якщо доказів немає, то навіщо просто говорити? Я не поліцейський, і не працівник спецслужб. Рік тому на одному з виконкомів Федерації говорилося, що крім тих, хто бере, є ще ті, хто дає. Це теж злочин. Ви хочете, щоб я прослуховував телефони?

ЗМІ: Проблему можна вирішити за годину. Ви можете перевірити арбітрів на детекторі брехні.

Колліна: Я не вважаю, що у нас є проблема. Я думав ми будемо говорити про реальні речі. Давайте думати, перш ніж задавати питання.

Примітка: Проблема корупції не стосується виключно футболу. Це проблема всього суспільства і присутня майже у кожній сфері життя українців. Що стосується детектора брехні, юристи пояснюють, що це не буде доказом у суді. Пристрій дуже легко обманути, якщо ви холоднокровна людина і вмієте контролювати свої емоції.

Наприкінці прес-клубу Колліна передав привіт наставнику "Іллічівця" Миколі Павлову. Після матчу з "Ворсклою", фахівець розкритикував арбітра Дмитра Кутакова.

"Я дуже симпатизую Павлову. Ми входимо в один клуб, - італієць натякнув на схожі зачіски. - Але ось, що я хочу сказати. Перше. Тренер не має права підходити до четвертого арбітра і говорити йому: "Скажи, щоб головний підійшов сюди!". Друге. Він не має права йти на трибуну, а потім повертатися на поле. Якщо тренер залишає лавку, то потім не може туди повернутися. І третє. Поки я тут, він не має права говорити, що арбітра "треба гнати мітлою".

Арановський та Абдула більшу частину прес-клубу були просто спостерігачами. Питань до них виявилося небагато. Хоча вони могли б розповісти чимало цікавого.

"Колліна дуже строгий, але справедливий, - зізнався після прес-клубу Арановський. - Всі тільки "за", щоб він залишався працювати в Україні якомога довше. Я вважаю, що немає сильнішого фахівця за нього. Всі новинки, психологія дається на найвищому рівні. Для нас, арбітрів, це щастя. Будь-який український гравець був би радий попрацювати з таким тренером, як Жозе Моурінью. Те саме тут".

Після прес-клубу Колліна провів семінар для арбітрів та асистентів прем'єр-ліги. Перед початком заходу італієць привітався з кожним за руку. Вже за зачиненими дверима куратор зі своїми підопічними говорили про гру рукою, вибір вдалої позиції на полі та взаємодії арбітра із додатковими асистентами. Наступного дня судді пройшли тестування з фізичної підготовки.

Додамо, що Колліна став куратором українського суддівства 5 липня 2010 року. За два роки продовжив контракт з ФФУ до завершення сезону 2014/2015.

Зараз ви читаєте новину «"Поки я тут, ніхто не має права говорити, що арбітра "треба гнати мітлою" - Колліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути