понеділок, 11 червня 2012 22:47

"Нам дозволяють гратися в демократію, поки йде Євро" - Карпа

"Кияни, приєднуйтесь до акції - зберіть живий ланцюг і отримайте Гостинний Двір у подарунок!" - так активісти закликали киян взяти участь у акції "Обійми Гостинний Двір". 10 червня навколо споруди кілька сотень осіб взялися за руки. Таким чином виступали проти побудови на місці будівлі торгівельно-розважального комплексу. Торік постановою Кабміну будівлю позбавили статусу пам'ятки архітектури. У неділю ввечері на захист Гостинного Двору провели концерт. Виступали гурти Qarpa і "Фолькнери".

"В якомусь романі прочитала, що 11-та заповідь - "Не бійся!". Чого нам всім і побажаю - перед піснею "Without Fear", - сказала Ірена Карпа під час виступу.

Її гурт "Qarpa" виконував свої пісні просто неба. Особливого підвищення для сцени не було. На майданчик до співачки підбігали діти зі сторони слухачів. Вхід на коцерт вільний. На захист Гостинного Двору гурти виступали безкоштовно.

"Чим більше людей прийде, тим більше у нас буде шансів, - розповіла Карпа після концерту. - Є така думка, що зараз нам дозволяють гратися в демократію, поки йде Євро. А потім це все жорстко якимось силовим методом припиниться. Люди повинні бути до цього готові і прийти захистити культурно-архітектурну спадщину. Тут має бути нормальний простір для культури, а не чергові лотки й базари, яких уже й так забагато. Шкода, що кияни такі пасивні. Це їхнє місто. Таке враження, що киян вже не лишилося. Зосталися тільки ті, хто приїхав на заробітки. Хоча я не коріння киянка, але мені дуже боляче дивитися, як Київ убивають".

На думку співачки, час проведення чемпіонату Європи з футболу можна використати, щоб привернути увагу зарубіжних медіа. Але вирішувати проблему кияни мусять самостійно.

"Немає чого надіятися на іноземців. Якщо іноземні держави безсилі щодо Тимошенко, коли вони напряму втручаються, то в ситуації із Гостинним Двором може діяти тільки громадянська ініціатива. Це привертання уваги. Але справжня сила - в нас. Громадська активність українців значно нижча, ніж, наприклад, у Німеччині. Там на першотравневі демонстрації ходять всі. Хоча, здавалося б, країна з розвиненою демократією. Завжди є незадоволені, завжди є простір для змін. А Україна - в цьому плані взагалі клондайк", - додала вона.

На території Гостинного Двору вже діє кілька фотовиставок, постійно відбуваються лекції, концерти та кінопокази. Некомерційний культурно-освітній центр назвали "Гостинною Республікою".

У середу, 13 червня, о 21:00 тут пройдуть спеціальні кінопокази від Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA. Фестиваль разом з учасниками культурного спротиву вимагає повернути Гостинному Двору статус пам'ятки архітектури і віддати споруду в громадське користування. DOCUDAYS UA представить 11 короткометражних фільмів - учасників цьогорічної програми. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"Нам дозволяють гратися в демократію, поки йде Євро" - Карпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути