вівторок, 24 червня 2014 18:28

"На збірну Іспанії чекає зміна поколінь" - Яворський

"На збірну Іспанії чекає зміна поколінь" - Яворський
Reuters

Кубок світу у Бразилії залишився без найбільш "української" збірної. Команда Хорватії програла Мексиці у третьому турі групового етапу 1:3 і припиняє свій шлях на мундіалі.

"Європейські збірні виступають у Бразилії набагато гірше, ніж команди Південної Америки. Одна з причин — кліматичні умови, - каже колишній футболіст тернопільської "Ниви" Ігор Яворський. - Збірна Мексики — хороша команда. Футболісти швидко переходять з оборони в атаку. Хорвати вчора виглядали дуже повільними. Їх комбінації були передбачуваними для суперника. Мексиканці заслужено виграли."

Ранній виліт хорватів на руку українським клубам? Зокрема, мова про капітана донецького "Шахтаря" Даріо Срну.

"Думаю, футболісти хотіли б пройти далі по турніру. А от для "гірників" — це добре. Гравці швидше повернуться у клуб і будуть спокійно готуватися до нового сезону. Для Луческу буде краще, коли всі футболісти будуть в його розпорядженні. Окрім Бернарда. Думаю, він затримається до фіналу."

Луческу залишається працювати в клубі на наступний сезон. Це хороша новина для "Шахтаря"?

"Добре, коли тренери рідко міняються. Тренерська чехарда через кожні півроку — це мать-анархія. Луческу допустив осічку у минулому сезоні — "Шахтар" грав не так, як би того хотілося, програв Кубок України і не вийшов з групи Ліги чемпіонів. Тут є і об'єктивна причина. Клуб продав ключових виконавців — Мхітаряна, Вілліана та Фернандіньо.

Дуже радий, що київське "Динамо" залишило Сергія Реброва. Дайте йому достатньо часу, щоб побудувати команду, а тоді вимагайте. Клуб має чудових футболістів, сучасну європейську базу та всі умови для роботи. "Динамо" завжди було, є і буде лідером українського футболу."

Збірна Іспанії оформила свій виліт з Кубка світу вже після другого туру. Чому так трапилося?

"Свій останній матч на турнірі іспанці виграли. Перемогли Австралію — 3:0. Але команда дель Боске грала абияк. Футболісти навіть не раділи після забитих голів.

Гравці збірної Іспанії провели важкий сезон. Їх клуби до останнього боролися за перемогу у чемпіонаті країни та Лізі чемпіонів. Футболісти витратили більше сил, ніж їх колеги з інших збірних. Гравці"Баварії" задовго до кінця чемпіонату оформили перемогу у бундеслізі.

Я Косту не впізнав. Дієго у чемпіонаті Іспанії і Лізі чемпіонів і Дієго на Кубку світу — це різні футболісти. Було помітно, що іспанці вихолощені. Їм потрібен час, щоб відновити сили та набратися нових емоцій. На команду чекає зміна поколінь. Не можуть Хаві та Іньєста 10 років грати на одному рівні. У кожного гравця є потенціал і запас міцності, але вони не безмежні.

Футбол змінюється. Швидкості стали вищими, команди швидко переходять з оборони в атаку і навпаки. Футболісти почали дуже швидко думати. Збірна Іспанії грає ще у старому ключі — пас, контроль м'яча, великий набір тактико-технічних дій.

Мені дуже сподобалися Коста-Ріка та Уругвай. Лінія захисту у хороших збірних починається з атаки. Як тільки команда втрачає м'яч, то відразу вступає у відбір."

Іспанія та Україна грають в одній відбірній групі на Євро-2016.

"Для нас краще, щоб за збірну Іспанії продовжували виступати ветерани. Вони вже всього досягли у своєму житті. Молоді футболісти захочуть проявити себе. Грати проти них буде важче. Сподіваюсь, наші молоді гравці підтягнуться. У нас є когорта талановитих футболістів. Головне, щоб вони вийшли на потрібний рівень".

Дель Боске має контракт до 2016-го року. Наставника варто змінити?

"Як буває у футболі після провалу — або тренер подає у відставку сам, або його про це просять. Навряд чи дель Боске залишиться. Вся Іспанія на вухах. Там не чекали, що команда так рано залишить Кубок світу. Можливо, тут і не вина тренера, а всієї системи. Єдине, що мене здивувало - присутність у воротах Касільяса. Він мав мало ігрової практики у чемпіонаті Іспанії. Дель Боске мав широкий вибір на цю позицію, але зробив ставку на Ікера. Перший матч завдав серйозного удару по амбіціях іспанців (1:5 від Голландії). Очікую серйозних змін у збірній Іспанії — і тренерського складу, і кадрового."

Чи зможе "улюблена" збірна українців на Кубку світу вийти з групи?

"Ви знаєте, що більшість українців бажають Росії. Як людина, яка любить свою державу, я бажаю команді успіху у цьому. Якщо серйозно, то команда може перемогти Алжир. Але росіянам буде важко, якщо алжирці гратимуть так, як проти Південної Кореї.

На цьому чемпіонаті немає явного лідера та аутсайдера. Команди підтягнулися до певного рівня. Так, можна виділити Бразилію, Аргентину, Німеччину та Голландію, але не назву очевидного аутсайдера, який би повністю провалив турнір."

Хто на даному етапі став для вас відкриттям Кубка світу?

"Мені дуже сподобалась Коста-Ріка. Не чекав, що команда так сильно гратиме. Група дуже серйозна - Італія, Уругвай, Англія. Гравці дуже швидко переходять з оборони в атаку. Очікую на подальші сюрпризи від цієї збірної."

У матчі Франції та Гондурасу гол після удару Каріма Бензема був зарахований за допомогою електронної системи. Схвалюєте технології у футболі?

"На полі можливі різні ситуації. Команда забиває гол — не зараховують. Не забиває — зараховують. А гол впливає на весь хід поєдинку. Страждає команда та вболівальники. Технології, які застосовують у Бразилії, чітко і швидко показують епізоди. Суддя практично відразу має інформацію — було взяття воріт чи ні. Було б дуже добре, якби застосовували схожу систему для визначення офсайдів."

Як би збірна України виглядала на цьому чемпіонаті?

"У нас непогана команда. Нам трохи не пощастило з французами у Парижі. Ми втратили Федецького. Плюс у нас відсутня серйозна лавка запасних. Все у тому матчі йшло проти нас, хоча хлопці старалися.

Звичайно, на Кубку світу було б важко. Але якій збірній зараз легко? Ми бачили, як Німеччина грала з Ганою (2:2)."

Зараз ви читаєте новину «"На збірну Іспанії чекає зміна поколінь" - Яворський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути