субота, 24 травня 2014 10:57

"Анчелотті та Сімеоне належать до різних тренерських категорій" — Сопко про фінал Ліги чемпіонів

"Анчелотті та Сімеоне належать до різних тренерських категорій" — Сопко про фінал Ліги чемпіонів
bleacherreport.com

Cьогодні мадридські "Реал" та "Атлетико" визначать переможця футбольної Ліги чемпіонів 2013/14. Для "Реала" трофей може стати десятим в історії. Земляки Королівського клубу турнір поки що не вигравали.

Олександр Сопко, колишній гравець донецького "Шахтаря", експерт телеканалу "Футбол", розповів Gazeta.ua про ігровий та тренерський потенціал суперників.

За "Атлетико", імовірно, не зіграє Дієго Коста — провідний форвард. Як це може вплинути на дії команди?

- Не думаю, що зміниться тактична схема. Найпевніше, "матрасники" вийдуть на поле з одним нападаючим. Без Кости команда провела достатньо матчів — згадується повторний чвертьфінал проти "Барселони". На вістрі атаки може вийти Адріан Лопес — дуже швидкий, потужний, агресивний форвард, який на "ти" з м'ячем. Тому я не бачу особливої проблеми відсутності Кости.

По-друге, у "Атлетико" чудово вибудована команда гра. Там немає розподілу на солістів і тих, хто підносить снаряди.

"Матрасники" дуже міцні у плані психології. Гравці у Сімеоне настільки вірять у свою гру, партнерів, підстраховку, що грають дуже впевнено та сміливо.

Який варіант півзахисту обере Сімеоне?

- Габі, Тіаго, Коке, Рауль Гарсія. Дуже універсальні гравці. Взаємозамінні. Хіба що Габі трохи більше працює на захист, а Коке — на атаку.

Тиждень тому "Атлетико" виграв чемпіонат Іспанії. Рівень психології футболістів став ще вищим?

- Звичайно. Розчарування від можливої втрати титулу було б дуже сильним. Тим більше, "Атлетико" рівно провів весь сезон, гідно змагаючись на обох фронтах. Але, повторюсь, команда психологічна дуже стійка. І у цьому вона — уособлення самого тренера Дієго Сімеоне. Прагматика, бійця, який не підвладний якимось емоційним перепадам і на полі як футболіст завжди вірив у те, що він робить.

Чемпіонство в країні "матрасники" оформили. За тиждень, думаю, вони зможуть відновитися і фізично, і емоційно. "Реалу" у цьому плані важче.

Чому?

- Тому що "вершкові" програвали півфінали Ліги чемпіонів, починаючи з сезону 2010/11. Необхідність виграти титул тисне на "Реал". Усі чекають — уболівальники, керівництво.

Минулі поразки можуть зробити "Реал" більш обережним, ніж це необхідно. Невпевненість сковує. Як наслідок — гравці не можуть продемонструвати своїх найкращих якостей.

"Реал" досить ощадливо грав на фініші чемпіонату Іспанії. Це правильний підхід?

- У команди було багато травмованих гравців. Тому "вивертатися", рвати м'язи і зв'язки у ситуації, коли доля чемпіонства в примері від тебе не залежала, було недоцільно. Зіграли більше на класі. У глибині душі більше думали про фінал Ліги чемпіонів.

Дискваліфікований Хабі Алонсо — основний опорник "Реала". Заміна очевидна — Ільярменді?

- Думаю, так. Мюнхенський матч остаточно довів, що Анчелотті знайшов правильну схему. Тому, якщо всі будуть здорові, зіграють таким же складом, що і проти "Баварії". Коригування одне: Хабі Алонсо-Ільярменді.

Але в Мюнхені "Баварія" дозволила "Реалу" швидко переходити з оборони в атаку. "Атлетико" навряд дасть команді Анчелотті так багато простору.

- А я не виключаю, що "Реал" може зіграти в "тиск" з перших хвилин. Кадрова модель Анчелотті оптимальна тим, що команда, з настільки універсальними гравцями, і грати готова по-різному. Це не "Баварія", "Барселона" або "Челсі", які дещо передбачувані у цьому плані.

Як можна охарактеризувати наставників Анчелотті та Сімеоне?

- Для мене тренери поділяються на три категорії. Перша: ті, хто створили у футболі нову систему, напрямок. Наприклад, голландець Ринус Міхелс з тотальним футболом. Певним чином — Пеп Гвардіола. Такі фахівці — рідкість.

Друга: є наставники, які працюють дуже ефективно на довгих дистанціях. Насамперед, Капелло, Моуріньйо, ван Гаал. Сюди ж відноситься і Анчелотті. Вони всі працюють у топ-клубах з гравцями відповідного рівня.

Третя: люди, які можуть з нічого зробити добротну команду. Яскравий приклад — Юрген Клопп. Сімеоне також з таких. І Брендана Роджерса я б сюди зарахував.

Тому не можна говорити, хто краще — Анчелотті чи Сімеоне. Кожен працює у певних умовах. І зовсім не факт, що італієць досяг би успіху в "Атлетико", а аргентинець в "Реалі".

Сімеоне вийде на матч без тягару невдач. Два роки тому він виграв Лігу Європи, суперкубок УЄФА, обігравши "Челсі". Анчелотті вигравав достатньо. Але і програвав болюче. Це може вплинути на рішення тренера "Реала" по ходу поєдинку.

Фінальний поєдинок між "Реалом" та "Атлетико" розпочнеться сьогодні о 21.45 за київським часом. Матч пройде на стадіоні "Да Луш" у португальському Лісабоні під "свисток" нідерландського рефері Бйорна Куйперса. Онлайн поєдинку читайте на нашому сайті.

Зараз ви читаєте новину «"Анчелотті та Сімеоне належать до різних тренерських категорій" — Сопко про фінал Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути