пʼятниця, 15 серпня 2014 15:50

З 30-х років і до наших днів: як жінки ставали сексуально вільними
16

Одного разу глава цензури Голлівуду Уїлл Хейс отримав записку, в якій говорилося, що чеський фільм «Екстаз» (1933), який вийшов на екрани, є небезпечним і дуже непристойним. У картині була оголена сцена у воді, яка викликала великі суперечки. Він також став першим фільмом НЕ порнографічного змісту, де був показаний жіночий оргазм (хоча в кадрі було видно тільки обличчя актриси). Кіно заборонили до показу в багатьох кінотеатрах США.
В епоху, коли жінки не могли голосувати, мати банківських рахунків або розлучитися зі своїми чоловіками, Маргарет Сенгер, медсестра з Нью-Йорка, відкрила першу в історії США клініку з контролю над народжуваністю. У 1921 році вона заснувала Американську лігу контролю народжуваності (англ. American Birth Control League), перейменовану потім в Planned Parenthood. Маргарет активно виступала за надання жінкам необхідної інформації про контрацепцію.
Точка G була відкрита німецьким лікарем-гінекологом Ернстом Графенбергом (ліворуч). В 1940-х роках він вперше виділив так звану ерогенну зону (яка спочатку називалася точкою Графенберга). Термін «точка G» не входила в популярний лексикон до 1980-х років, поки дослідник Беверлі Уйппл з Університету Рутгерс (праворуч) не опублікувала книгу The G-Spot and Other Discoveries about Human Sexuality. Що стала бестселером, книга була перекладена 19 мовами.
Доктор Альфред Кінсі був відомим біологом в першій половині 20-го сторіччя, але далеко не через те, що займався всебічним вивченням ос. Починаючи з 1930-х років, Кінсі почав проводити перші наукові дослідження у сфері людської сексуальності. За два десятиліття він досліджував 18000 чоловік. Його докладні запитальники, опубліковані як «Звіти Кінсі» (англ. The Kinsey Reports), були випущені в 1948 і 1953 роках. В них він підняв раніше не порушені теми гомосексуалізму і проституції. У своїй другій книзі «Sexual Behaviour in the Human Female» (Сексуальна поведінка жінок) він стверджував, між іншим, що жінки, у яких був дошлюбний секс, мали більше шансів на щасливе заміжжя.
В 1950-х роках Вільям Мастерс і Вірджинія Джонсон набрали сотні добровольців для відтворення різних сексуальних актів в лабораторних умовах, щоб краще дослідити сексуальні реакції організму. Більше 30 років Мастерс, професор гінекології в Університеті Вашингтон, і його асистентка, а потім і дружина, Джонсон тісно співпрацювали з сотнями добровольців у віці від 18 до 89 років. Вони хотіли, щоб люди розширили свої знання про людську сексуальність. Як пара, вони розширили область того, що називається «нормальною» поведінкою, дозволяючи жінкам більш вільно експериментувати зі своєю сексуальністю.

Коли книга "Our Bodies, Ourselves" вперше опинилася на книжкових полицях в 1973 році, вона миттєво стала бестселером. Книга стала свого роду одкровенням для жінок (та для чоловіків теж). Вона містила розділи про секс, контрацепцію, будову клітора і навіть про мастурбацію.

Жінки вперше заговорили про секс так відверто. Для багатьох такий досвід був неймовірно цінним.

"Запаморочливо", так охарактеризувала книгу Енді Зайслер, редакційний директор журналу Bitch.

"Ця книга змінює життя", зізналася Ребекка Ралей, фотограф з Чикаго.

Всього було продано більше чотирьох мільйонів екземплярів І все ж цей бестселер став лише однією з багатьох віх в довгій битві за сексуальне звільнення жінок..

Незабаром книга відзначатиме своє 40-річчя, і ми можемо згадати про ті події, які відбулися до виходу книги і після її видання.

Зараз ви читаєте новину «З 30-х років і до наших днів: як жінки ставали сексуально вільними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути