— Цибулю-сіянку саджу першою, як тільки зійде сніг і трохи прогріється ґрунт, — каже 34-річна Світлана Килюшко із селища Гостомель Київської області. — Маю різні сорти. Солодкі йдуть для салатів. Гострі й напівгострі використовую для консервації та смаження.
Цибуля любить сонячні місця з пухким ґрунтом. Перед оранкою ділянку посипають добривами. На квадратний метр — 5 кг перегною та по 20 г селітри і суперфосфату.
— Перед посадкою корінці цибулин намочую у воді. Від цього швидше проростають.
За три дні до посіву цибулини кладуть у тканинний мішечок і зав'язують його. Занурюють у миску з водою кімнатної температури. Воду потрібно змінювати раз на день.
— Важливо не перетримати цибулю у воді. Бо коренева система переплететься і доведеться відривати одну від одної.
Далі цибулини розкладають на сухому рядні, щоб підсохли, і садять.
— Цибулю саджу в жіночий день, а часник — у чоловічий. Тоді точно є урожай. Це хоч і забобон, а справді діє.
Великі цибулини висаджують рядками на відстані 10 см одна від одної, дрібні — 5 см. Присипають 3-сантиметровим шаром землі. Перші сходи з'являються через тиждень.
Щороку треба змінювати грядку. Найкращими попередниками для цибулі є капуста, огірки, помідори, кабачки й картопля. Повернути її на старе місце можна через три-чотири роки.
— Щоб не завелася цибулева муха, між рядками сію моркву. Її запах відганяє шкідника.
Врожай поспіває у серпні, коли жовтіє зелене листя. Зібрані цибулини підсушують на сонці. Так не заведеться гниль. На ніч накривають клейонкою. Через тиждень листя обрізують, а цибулини розкладають на горищі.
Коментарі