вівторок, 30 серпня 2016 13:36

В омбудсмена засудили погроми ромів на Одещині

В омбудсмена засудили погроми ромів на Одещині
http://espreso.tv/

Неприпустимою є будь-яка дискримінація за ознакою етнічного походження. На цьому наголосила представник омбудсмена Аксана Філіпішина в листах до голови Одеської облдержадміністрації та Лощинівського сільського голови через погроми ромських сімей. Заяву Філіпішиної опублікувала прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У листі Аксана Філіпішина вимагає від місцевої влади врегулювати міжнаціональний конфлікт.

"Замість того, аби вжити заходів для врегулювання конфлікту, Лощинівська сільська рада прийняла незаконне рішення про виселення ромів із села. Це порушує право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання ромів. Також подібні дії - пряма дискримінація за ознакою етнічного чи національного походження", - наголосила представник омбудсмена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ромів України звернувся до Авакова

Крім того, Філіпішина надіслала запит начальнику Головного управління Національної поліції Одеської області. У ньому просила забезпечити публічну безпеку та порядок на території села.

"Згідно з міжнародними договорами про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Україна повинна забезпечувати рівноправність кожної людини перед законом. Без розрізнення раси, кольору шкіри, національного або етнічного походження. Особливо щодо здійснення права на свободу пересування і проживання в межах держави", - зазначила Аксана Філіпішина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивцю дівчинки у Лощинівці затримали на 2 місяці

Вона додала: подібні обмеження прав і свобод за національною ознакою, які сталися в Лощинівці, забороняють і карають законом.

Нагадаємо, 27 серпня в покинутому будинку в селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області знайшли тіло 9-річної Ангеліни Моїсеєнко. Дівчинку убив і зґвалтував 21-річний Михайло ромської національності. Вдень 27 серпня жителі села влаштували погром у будинках ромів - розбили вікна, поламали двері, розкидали речі. Люди не постраждали - перед погромом вони встигли залишити свої будинки. 28 серпня сільрада вирішила виселити ромів із Лощинівки. Одна родина вже забрала свої речі.

Зараз ви читаєте новину «В омбудсмена засудили погроми ромів на Одещині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути