понеділок, 08 квітня 2013 15:47

Податок на нерухомість має враховувати її вартість - експерт

Податок на нерухомість має враховувати її вартість - експерт
Анатолій Топал: Замість податку на розкіш українці отримали податок на бідність. Фото: dom.ria.ua

При оподаткуванні житла за основу потрібно враховувати не лише площу житла, а також його вартість.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

"Де ж справедливість, коли в нас власники пентхаусу на Хрещатику не платять нічого, бо мають квартиру житловою площею 119 квадратних метрів, а бабця, в якої у спадок лишилась напіврозвалена хатинка в селі, має платити за неї 500 гривень податку зі своєї пенсії? Це порушенням базової норми будь-якого суспільства - норми соціальної справедливості. В результаті податок на житло будуть платити не найбільш забезпечені категорії населення. Коли йшли обговорення прийняття цієї норми, всі говорили, що це буде в рамках податку на розкіш, податку на багатство, ми ж отримали на сьогодні податок на бідність", - зауважив Топал.

Експерт вважає, що з огляду на соціальну несправедливість закону, люди старатимуться робити все можливе, аби не сплачувати податок.

"Переоформлятимуть житло на підставних осіб. Одна нерухомість буде на чоловікові, друга на дітях, третя ще на комусь. Володарі маєтків на двох гектарах, незалежно від політичного кольору, будуть переводити житлові приміщення в нежитлові. Житлових декларуватимуть лише 249 квадратних метрів, решта 900 - басейн, 100 квадратів спортивна зала, і так далі. Ще обійти систему можна, ставши сиротою. Це як анекдот. Питають в одного бізнесмена, що він будує. Той їм відповідає: сиротинець. На запитання, скільки ж дітей буде в ньому жити, бізнесмен уточнює "Я один", - зазначив Топал.

З його слів, політики справно платитимуть податки, адже "для них 11 гривень із одного квадратного метра - не гроші".

"Закони вони приймають, щоб, перш за все, себе не образити", - наголосив він.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, якою введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Зокрема, у Києві за 1 кв. м житлової площі для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, податок становитиме 1% розміру мінімальної заробітної плати (на рік), встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів податок встановлений у 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Квартири площею до 120 кв.м., житлові будинки площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об'єкт житлової нерухомості, що належить багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, не оподатковуються.

Зараз ви читаєте новину «Податок на нерухомість має враховувати її вартість - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути