середа, 06 березня 2013 10:37

Як українці обходять податок на нерухомість?

Як українці обходять податок на нерухомість?
Фото: kievrem.at.ua

Рієлтори зраділи новим правилам оформлення об'єктів нерухомості.

Про це Gazeta.ua розповіла столична рієлтор Ірина Смикало.

"Через те, що з 1 січня БТІ перестало виконувати свої обов'язки, затишшя на ринку нерухомості прогнозують до квітня. Реєстраційна служба досі не може визначитися зі своїми обов'язками і вимогами до нотаріусів. Поки що більшість проданих квартир "дарують". Укладаємо контракт, що Іванов подарував Петренку житло на 39 квадратів за 300 тисяч гривень. До того ж фіктивні договори про дарування дозволяють оминути 5-відсотковий податок державі з купівлі-продажу майна", - сказала Смикало.

За її словами, грудень 2012 року ріелтори прожили в кошмарі.

"Останню угоду про купівлю "двушки" на Дорогожичах ми підписували о 15.00 31 грудня. Усі намагались встигнути зареєструвати житло за старими правилами. Кажуть, нові спровокують появу фальшивих документів, шахрайств та рейдерства через те, що технічні документи на об'єкт буде виготовляти одна установа - БТІ, а реєструвати право власності на нього інша - Укрдержреєстр або нотаріус", - розповіла брокер.

З 1 січня реєструвати право власності на нерухомість і землю мала б Державна реєстраційна служба. Ці ж функції може виконувати нотаріус, який через комп'ютер має доступ до Державного реєстру.

"З однієї сторони, добре, що не потрібно більше звертатися в БТІ, стояти в чергах і домовлятися з посередниками. У мене знайома в черзі під БТІ за тиждень заробляла 2 тисячі гривень. Продавала своє місце у черзі та списку за 100-200 гривень. Тепер знову стала на біржу. Крім роботи двірником, їй нічого не пропонують", - зазначила Смикало.

До єдиної бази даних внесуть всю наявну інформацію про власників житла.

"Нотаріуси зможуть самостійно змінити інформацію про власника житла на основі паспорта і техпаспорта на квартиру. У БТІ документи подаватимуться лише власники новобудов і ті, у кого житло не було раніше оформлене", - додала Смикало.

За словами брокера, багатьох покупців лякають податки на нерухомість.

"У кого вже є квартира чи дача, нову власність записують на дітей. Зараз пішла мода зменшувати площу квартири - з лоджій на 7 метрів роблять балкони на 2 "квадрати". Під час проведення інвентаризації домовляються зі співробітниками БТІ, аби з плану зникла комора і гардеробна. Замість них малюють широку стіну", - зізналася брокер.

Зараз ви читаєте новину «Як українці обходять податок на нерухомість?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути