Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2012 17:09

Засудити президента в Україні можна буде лише після зміни влади — юрист

Засудити президента в Україні можна буде лише після зміни влади — юрист
Юрій Кармазін каже, що засудити Януковича неможливо. Фото: karmazin.org.ua

Заява лідерів Об'єднаної опозиції про подачу судового позову проти Віктора Януковича за узурпацію влади, навряд чи втілиться в життя.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів лідер "Партії захисників Вітчизни" та один з авторів Кримінального кодексу Юрій Кармазін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція має план з повалення режиму Януковича - Яценюк

Засудити Януковича неможливо насамперед через те, що для цього потрібно змінювати судову систему.

"Однозначно, узурпація влади відбулася, це абсолютно всім очевидно — і в Україні, і за кордоном. Януковича обирали із повноваженнями англійської королеви, а зараз вони в нього такі, яких не мають усі королі Європи разом узяті. Їх він отримав через 18 суддів Конституційного Суду, половина з яких зрозуміло, заангажовані. Через те, судитися сьогодні в їх судах, через згвалтовану Констицію, на підставі чинного законодавства, яке змінилося знову ж таки в угоду Януковичу, дуже важко. Очевидно, що треба змінити владу, і тільки після цього може бути суд. При цьому Конституційному Суді, при цьому Вищому суді з розгляду кримінальних та адміністративних справ , при цьому Верховному суді — справедливого суду не відбудеться", - наголосив політик.

Кармазін також додав, що мріяти можна скільки завгодно, проте навіть звернення у європейські інстанції у цій справі навряд чи допоможе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повністю реалізувала принципи своєї суверенності - Янукович

"Через залякування, через те, що сьогодні зроблено судом, того, що сьогодні з'являється, просто не відбудеться. Так мріють — так. Але я не Андерсен, я практик, і хочу бачити, і щоб люди бачили результат. Безумовно, це правильні мрії, безумовно, я їх підтримую, суди мають відігравати ту роль, про яку говориться в заяві, але це велика прірва між сказаним і дійсністю", - акцентував політик.

"Треба конкретні справи, - розповів він, - і щоб вищі національні інстанції приймали по них рішення. Тільки тоді мають прийняти рішення і європейські суди. Але ми бачили, що це дуже непростий процес. Навіть якщо зараз подати заяву і будуть ознаки, що її треба терміново розглядати, все одно пройде не менше року".

В якості прикладу, юрист наводить справу Юрія Луценка, яка на його думку, є абсурдною і не має складу злочину.

"Але тридцять міліціонерів його охороняють, всі роблять вигляд, що є склад злочину. Більше того, суддя — молоденька дівчинка, до 30 років, приймає рішення, що вона навіть не приймає до уваги рішення Європейського суду, даючи висновок, що він ще не вступив у силу. Уявити таке в будь-якій іншій країні неможливо", - пояснив Кармазін.

Зараз ви читаєте новину «Засудити президента в Україні можна буде лише після зміни влади — юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути