четвер, 15 листопада 2012 17:35

Виграти президентські вибори буде значно важче, аніж парламентські - Черненко

Виграти президентські вибори буде значно важче, аніж парламентські - Черненко
Олександр Черненко: підкуп виборців спрацював не всюди. Фото: compromat.ua

Виграти президентські вибори буде значно важче, аніж парламентські. Адже купити 15 тисяч українців не те саме, що кілька мільйонів.

Про це під час круглого столу сказав голова Комітету виборців Олександр Черненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи впевнені, що протестні настрої виборців будуть наростати

"У кожному окрузі була свою історія, але й були тренди однакові для всіх. Перш за все це  - формування виборчих комісій. На жодних виборах не було балансу в комісіях, але цього разу  комісії використовували масово і цинічно. Застосовували і членів комісій і технічні партії. Опозиція була в комісіях у меншості. Але навіть двоє принципових членів комісій від опозиції могли не допустити фальсифікацій, лягаючи на коробки із бюлетенями. Ми бачили також і таких членів ОВК від опозиції, які підігравали проведеним кандидатам. Опозиції потрібно над цим подумати", - сказав Черненко.

Він зауважив, що активно використовували під час виборів в Україні технології підкупу.

"Підкуп був який завгодно: прямий не прямий, прихований і неприхований, за бюджетні кошти, за кошти кандидатів. Десь підкуп не спрацював, наприклад у Києві. Але є багато місць де таки спрацював: у Каневі, на Волині, в окрузі того ж Дубневича. Не спрацьовували ці технології коли на одному окрузі змагалися кілька кандидатів, які сипали грошима. Люди забували хто що дав, заплутувалися. Йшли кілька грошових мішків, а вигравали якраз люди, які цим не займалися. Технологія прямого спілкування з виборцями спрацювала у Києві. На округах Ляпіної, Чумака, Бригинця. Але треба розуміти, що Київ — досить компактний, у селах важко цю технологію застосовувати. Я б не перебільшував впливу адміресурсу.  У той час як адміністративно-силовий таки діяв. Часто навіть у мінус", - сказав він.

Черненко зазначив, що на мажоритарних виборах 2002 року адмінресуср мав значо більший вплив на виборців.

"За часів Кучми, у 2002 році, адмінресурс діяв значно ефективніше. Сьогодні ж це доходило до абсурду. В деяких округах самовисуванці - один домовився із мером, інший з губернатором, а третій із главою адміністрації. І так вони змагалися один зі одним", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" витратила на виборчу кампанію більше 23 мільйонів гривень

На думку голови Комітету виборців, президентська виборча кампанія буде відрізнятися від цієї.

"На майбутнє: президентські вибори - це не парламентські. Отаку піраміду підкупу по всій Україні дуже важко відпрацювати. Купити 10-15 тисяч це не те саме, що купити мільйон півтора. Треба зробити інший закон та ефективніше протистояти на рівні комісій, на рівні спостереження", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Виграти президентські вибори буде значно важче, аніж парламентські - Черненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути