пʼятниця, 23 вересня 2016 18:37

Україні варто переглянути відносини з Нідерландами - дипломат

Україні варто переглянути відносини з Нідерландами - дипломат
Фото: espreso.tv

Якщо Нідерланди не ратифікують Угоду про асоціацію, Україна та Європейський Союз мають переглянути двосторонні відносини з цією країною.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів дипломат Володимир Огризко.

"Фактично, Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом діє. Зокрема, у частині щодо зони вільної торгівлі. Ратифікує парламент Нідерландів цю угоду чи ні, її значення для України не зменшиться. Наслідків майже не відчуємо", - сказав він.

У цій ситуації важливіший політичний бік, наголошує дипломат: "Нідерланди дають зрозуміти всім, що вони проти європейської інтеграції, проти перспективи розширення ЄС. Виступають як країна-євроскептик. Україна у цій ситуації не ключова тема, а лише привід. Нідерландам не подобається те, що відбувається у Брюсселі. Замість того щоб висловлювати невдоволення там, де це потрібно, вони скористалися банальним приводом – референдумом".

Якщо Нідерланди не ратифікують угоду, Україні варто переглянути двосторонні відносини з цією країною, додає Огризко.

"Не хочуть бачити Україну близько до Європейського Союзу? Тоді, при всій повазі, не хочемо бачити Нідерланди близько до себе. Треба думати над нашими діями у відповідь. Робити це абсолютно спокійно. Жодних емоцій, лише бізнес. Дипломатія має дві смуги – туди й назад. Їхати по одній не виходить. Можливо, не потрібно розповсюджувати на Нідерланди усі домовленості, які маємо з європейськими країнами. Наприклад, ввести візовий режим та не співпрацювати у зоні вільної торгівлі", - розповів він.

"У Євросоюзі мають знайти формулу, щоб нідерландський уряд підтвердив своє попереднє рішення й ратифікував угоду. Якщо на це не підуть - ЄС має робити висновки, як і Україна", - каже дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, що буде з Угодою про асоціацію з ЄС без ратифікації Нідерландами

Нагадаємо, 22 вересня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що парламент країни не ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Жителі цієї країни на квітневому консультативному референдумі висловилися проти ратифікації Угоди.

Зараз ви читаєте новину «Україні варто переглянути відносини з Нідерландами - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути