четвер, 18 грудня 2014 16:26

Україні потрібна шокова терапія: поляки поділились досвідом реформ

Україні потрібна шокова терапія: поляки поділились досвідом реформ

Наприкінці 80х років рівень національної свідомості поляків різко зріс. Практично кожен тоді зрозумів, що країна після згубної дії радянської влади потребує радикальних змін. Про це на зустрічі з кримськими татарами, які приїхали знайомитись із системою освіти Польщі, розповів Мирон Сич, єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща. Зараз депутат очолює Комісію Сейму у Справах Національних та Етнічних Меншин.

"Схожі історичні події в наших країнах - це одна з причин, чому поляки відчувають близькість українського народу особливо зараз. Бо багато хто впізнає у вас себе двадцять років тому. Тут свого часу так само пристрасно відстоювали зміни в країні, так само мріяли про швидке впровадження реформ", - згадує політик.

З 1989 року в Польщі почалися радикальні реформи, які врешті допомогли економіці країни зростати.
"Але так було не завжди. До того в Польщі панувала глибока економічна криза. Був період, коли кожен другий поляк був безробітним, а інфляція сягала 45% на місяць. Раніше поляки їздили в Україну купувати телевізори. Тепер - навпаки. Ми не побоялися провести "шокову терапію". Це принесло позитивні результати для економіки і, звісно, для рівня життя людей".

Перші зміни в Польщі відбувалися завдяки адміністративній реформі, підкреслює політик. Влада на місцях отримала більше можливостей розпоряджатися бюджетом свого регіону, міста і села.
"Схема стала працювати наступним чином: багатші райони країни отримували менше, а бідніші — більше. За кілька років це дозволило збалансувати і урівняти регіони в доходах. Приміром, в менш забезпечених містах стали будувати такі самі за якістю дороги, як і в більш успішних".

Така схема розподілу коштів значно змінила суспільну роль депутата. Таким чином, децентралізація в Польщі вдалася, стверджує політик.
"Депутати стали змушені ділитись. Не тільки обов'язками, а й фінансами. Це те, що було б зараз корисним для України. Фінансами у вас діляться неохоче, і це одна з причин, чому не відбуваються реформи. В Польщі кандидат у депутати ніколи не буде приїздити в регіон заради того, аби пофарбувати паркан чи встановити дитячий майданчик, а потім обіцяти ще кращі зміни. Обов'язок депутата — законотворчість. А майданчиками і парканами займається громада на місцях. Сподіваюсь, такі зміни скоро настануть і в Україні. Але їх не буде, якщо урядовці ставитимуть собі мету заробити".

Кілька місяців тому близько двохсот українців попросили надати їм статусу біженців у Польщі, розповідає політик.
"Іноді трапляється, що такі люди надають не зовсім вірні дані про себе. Приміром, жителі західної України кажуть, що вони з Донбасу. Проте ці дані ретельно перевіряються. Це питання не національності, а об'єктивності. Сприяння у проживанні в Польщі надають усім тим, хто прозоро і чесно обґрунтовує для цього причини. Не маю причин сумніватися: Польща — один з надійних партнерів України".

Польський уряд та громадські організації завжди активно сприяють українцям, які проживають на території Польщі або бажають тут жити і працювати в майбутньому, каже Мирон Сич.
"Зокрема, в Польщі зараз навчаються понад 15 тисяч студентів з України, багато з яких здобуває освіту безкоштовно. Кількість студентів постійно збільшується. Польський уряд постійно працює над новими пропозиціями для студентів з України".

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібна шокова терапія: поляки поділились досвідом реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути