понеділок, 05 грудня 2016 14:05

"Сумки, повні банкнот, і змова для повалення Яценюка": Онищенко заявив про масштабну корупцію в Україні - The Independent
6

Відставка Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра України була спланованою оточенням президента Петра Порошенка. Завданням було - скомпрометувати його та організовувати акції протестів. Медійна антикампанія тривала 10 місяців. Щомісяця на неї витрачали $3 млн.

  Народний депутат Олександр Онищенко справу проти нього називає сфабрикованою і політично мотивованою
Народний депутат Олександр Онищенко справу проти нього називає сфабрикованою і політично мотивованою

Про корупцію в оточенні Порошенка заявив нардеп-утікач Олександр Онищенко, пише британське видання The Independent, наголошуючи, що перевірити достовірність заяв Онищенка не вдалося.

Олександр Онищенко втік за кордон після звинувачень у корупційних схемах із державним підприємством Укргазвидобування. Національне антикорупційне бюро України стверджує, що ці схеми завдали державі збитків на 3 млрд грн. Він перебуває в Лондоні.

У велику політику – через $6 млн хабара

Після Євромайдану тодішній президент Віктор Янукович утік до Росії, прихопивши чимало грошей. За кордон втекло і його найближче оточення.

Згодом Росія анексувала Крим і розпочала війну на Донбасі, яку 13 квітня 2014 року офіційно назвали антитерористичною операцією. Новий постмайданівським президентом України став прозахідний Петро Порошенко.

Київ почав отримувати міжнародні кредити на мільярди доларів. Найбільші суми надходили від Міжнародного валютного фонду, Євросоюзу, а також брали позики під гарантії США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну може накрити політична криза - Бурбак

Олександр Онищенко стверджує, що став народним депутатом завдяки хабарю. Переконує, що заплатив високопоставленому парламентарію $6 млн.

Він майже все життя займався конярством, навіть став чемпіоном з конкуру (подолання перешкод. - Gazeta.ua). У 2014-му його проходження в парламент опинилося під загрозою, бо його довгий час не було в Україні — він представляв державу в кінній команді на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні. А його відсутність за українським законодавством означала виключення з передвиборчих перегонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онищенко назбирав на Порошенка 4 кейси компромату — ЗМІ

За два дні до закінчення терміну подачі заявок кандидатів у депутати Онищенку, за його ж словами, подзвонив чиновник з уряду: "Ти мусиш зустрітися з моєю людиною, вона пояснить, що робити".

"Я зустрічався. Ця людина сказала, що я повинен заплатити 6 мільйонів доларів, щоб підтримати президента на виборах", – стверджує Онищенко.

Нардеп говорить, що документальних підтверджень цієї зустрічі, як і передавання суми в $6 млн, у нього немає. Але він готовий пройти тест на детекторі брехні. Каже, віддав гроші, аби захистити свій бізнес. Адже у влади роками діяв адміністративний тиск на заможних людей. Онищенку пообіцяли, що не чіпатимуть його газовий бізнес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онищенко був своїм в Адміністрації Порошенка — нардеп

"У нас була ця звичка протягом 20 років. Завжди одна і та ж система. Вони (влада) мають повноваження, у них є податкова адміністрація, у них є генеральний прокурор. Якщо хочуть створити вам проблеми - вони це зроблять. Можуть знищити повністю. Необхідно знайти спосіб, щоб зберігати хороші відносини", - пояснив Онищенко.

Він зазначив, що за часів режиму Януковича бізнесменам-мільйонерам доводилося віддавати "сім'ї" екс-президента половину прибутку після сплати податків.

Онищенко згадує, що суму в $6 млн віддавав готівкою, до того ж - у гривнях.

"У той час ми платили гривнями. Тож це було п'ять чи шість сумок. У банках видають спеціальні баули, щоб переносити багато грошей", – говорить Онищенко.

Нардеп також розповів про інші хабарі та "відкати". Один із високопоставлених чиновників вимагав через посередників 2 тис. грн за тисячу кубометрів проданого газу.

Онищенко показав The Independent серію SMS-повідомлень, в яких, за його словами, містяться інструкції посередника про оплату. Також Онищенко згадав, що агент чиновника особисто прийшов у його кабінет і забрав $1 млн готівкою на "кишенькові витрати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко заганяє себе в кут — експерт

Нардеп заявив, що передав компромат на Порошенка спецслужбам США. Він під час зустрічей записував розмови на диктофон, вбудований у наручний годинник.

Як "топили" Яценюка

Онищенко згадує, що спочатку його бізнес не чіпали. А потім "зверху" сказали, що у їхніх бізнес-планах є перешкода – тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.
  Лідер "Народного фронту" та колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Проти нього була організована компанія по дискредитації, на яку щомісяця витрачали 3 мільйони  доларів
Лідер "Народного фронту" та колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Проти нього була організована компанія по дискредитації, на яку щомісяця витрачали 3 мільйони доларів

"Він – наш ворог, і знищить все, що ми хочемо зробити. Ви повинні допомогти викинути його. Бо із цим хлопцем ми ніколи нічого не досягнемо", – переповідає слова людини "зверху" Онищенко.

Його "попросили" організувати антикампанію проти Яценюка, щоб знизити його рейтинг із 30% підтримки серед українців до 1%. Опублікували наклепницькі матеріали в ЗМІ. Кампанія тривала 10 місяців, щомісяця витрачали приблизно по $3 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політики-запроданці поширюють дезінформацію, яка є пропагандою Кремля — Тетерук

Антикампанія, підкріплена антиурядовими проплаченими мітингами, виявилася успішною. За словами Онищенка, його пропагандистська машина знайшла практично кожного ворога, який коли-небудь був у Яценюка, і надала їм можливість атакувати його у ЗМІ.

  Антиурядовий мітинг під Верховною Радою у квітні 2015 року
Антиурядовий мітинг під Верховною Радою у квітні 2015 року

"Я не знаю точно, що було правдою, а що – ні. Ніколи не перевіряв. Важливо було влаштувати скандал", – зазначив Онищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк подає до суду: за брехню, нісенітниці й участь в інформаційних спецопераціях треба відповідати

Також використовували помилки в роботі Яценюка. Скажімо, влаштовували масові демонстрації щодо підвищення комунальних тарифів.

"Наприклад, прем'єр подав до парламенту закони, за якими люди повинні були б платити найвищу ціну за воду й електроенергію. Ми організували масштабні мітинги. Коли бачили помилку, використовували її", – розповідає Онищенко.

У квітні 2016-го Яценюк був змушений подати у відставку. Главою уряду став соратник Порошенка і тодішній спікер парламенту Володимир Гройсман. Хоч його кандидатуру під час першого обговорення правляча коаліція відхилила, але потім "дотисли".

Тимошенко не піддавалася на вмовляння

  Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко

Відносини між високопоставленим чиновником і Онищенком зіпсувалися на початку 2016 року з багатьох причин, каже останній. Очевидно, одна з них — що йому не вдалося переконати свого союзника, Юлію Тимошенко, аби вона прийняла певну політику.

"Він просив мене бути поруч із Тимошенко, захищати його від неї, тому що в мене були з нею добрі стосунки. Але він просив мене зробити те, чого вона не хотіла. Я не міг її контролювати", – згадує Онищенко.

Тимошенко прокоментувала справу Онищенка.

"Сьогодні багато підприємств піддаються рейдерським атакам, як при Януковичу, відбувається захоплення активів. Сьогодні вони відбирають активи Онищенка. Навколо нього створено багато шуму, але є багато інших підприємців, чий бізнес намагаються відібрати", – заявила вона.

Реакція адміністрації Порошенка та квола боротьба з корупцією

Адміністрація президента Петра Порошенка заперечує звинувачення Онищенка. Говорять, що нардеп намагається політизувати кримінальну справу проти нього і "прикидається жертвою політичних репресій. Це і є мотив його безпідставних обвинувачень".
  Адміністрацію президента Петра Порошенка  критикують через нездатність притягнути до відповідальності хоча б одного члена "сім'ї" Януковича і слабкі результати в боротьбі з корупцією в Україні
Адміністрацію президента Петра Порошенка критикують через нездатність притягнути до відповідальності хоча б одного члена "сім'ї" Януковича і слабкі результати в боротьбі з корупцією в Україні

Скандальні заяви Онищенка про корупцію у владі з'явилися після того, як Європейський Союз, МВФ та інші члени міжнародного співтовариства висловили побоювання з приводу того, що Україна недостатньо робить для вирішення проблеми корупції. Адміністрацію Порошенка критикують через нездатність притягнути до відповідальності хоча б одного члена "сім'ї" Януковича. Transparency International поставила Україну на 130 місце зі 168-ми в корупційному рейтингу-2015.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антикорупційний альянс НАБУ і "єврооптимістів" іде на дно — Миселюк

Водночас адміністрація Порошенка отримала похвалу за вжиті заходи із боротьби з корупцією, в тому числі завдяки створенню Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і реформування системи державних закупівель. Та ця організація теж піддається критиці за нездатність впоратися з системними посадовими злочинами, що відштовхує західних інвесторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За перший рік нікого посадити не виходить" - антикорупційний прокурор

НАБУ стверджує, що Онищенко організував розкрадання державних коштів у рамках спільної програми з газовою компанією Укргазвидобування. У бюро заявляють, що державі нанесено близько 3 млрд грн збитків. Детективи НАБУ наклали арешт на 10 квартир, дев'ять будинків, 10 земельних ділянок, 39 банківських рахунків, а також 11 автомобілів, що належать Онищенку та його підозрюваним спільникам.

Онищенко називає справу сфабрикованою і політично мотивованою. За його словами, він боявся арешту й тому втік з України 16 червня. Він і його мати Інесса нині живуть в Лондоні. Київ оголосив їх у розшук. Кілька можливих спільників Онищенка були заарештовані.

В Адміністрації президента заяви Онищенка назвали "спритними вигадками". Там стверджують, що він недавно отримав російське громадянство і був "інструментом російської гібридної війни проти України". Онищенко категорично спростовує обидві заяви. Стверджує, що не просив притулку. Сподівається, що Україна спробує екстрадувати його з Великобританії, тоді він зможе зробити заяву в англійському суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал між Порошенком і Онищенком набирає обертів

  Російська журналістка Марія Столярова, яка працювала на телеканалі "Інтер".Її депортували з України у лютому 2016 року за образу Небесної сотні в прямому ефірі. Узгоджувала телевізійні сюжети з Кремлем
Російська журналістка Марія Столярова, яка працювала на телеканалі "Інтер".Її депортували з України у лютому 2016 року за образу Небесної сотні в прямому ефірі. Узгоджувала телевізійні сюжети з Кремлем

До компанії по дискредитації Яценюка була причетна і російська пропагандистка Марія Столярова, яка працювала на телеканалі "Інтер". У ЗМІ було опубліковано її електронне листування, в якому фігурують народні депутати Дмитро Добродомов і Сергій Каплін. Для них Столярова готувала сценарії, концепції й відеоролики під час передвиборної кампанії. Журналісти, які формували політику "Інтера", мали інформаційно знищувати тих, кого російське керівництво вважає своїми головними ворогами - секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олександра Турчинова, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, народних депутатів Миколу Княжицького та Сергія Пашинського.

Зараз ви читаєте новину «"Сумки, повні банкнот, і змова для повалення Яценюка": Онищенко заявив про масштабну корупцію в Україні - The Independent». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути