пʼятниця, 02 грудня 2016 14:25

Антикорупційний альянс НАБУ і "єврооптимістів" іде на дно - Миселюк

Антикорупційний альянс НАБУ і "єврооптимістів" іде на дно - Миселюк
Сергій Лещенко. Фото: iPress.ua

Нацагентство з запобігання корупції встановило, що нардеп із групи "Єврооптимісти" Сергій Лещенко при купівлі елітної квартири "отримав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири від забудовника".

Якщо провину Лещенка доведуть, постане питання про подвійні стандарти Національного антикорупційного бюро, пише у блогу політолог Андрій Миселюк.

Ця квартира загальною площею 192 кв. м і офіційною вартістю 7,55 млн грн розташована в новому будинку в історичному центрі Києва. Розмір знижки - 1,8 млн грн, нагадує він.

Як народний депутат Лещенко не мав права приймати такі подарунки за законом "Про запобігання корупції".

"Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка", - цитує блогер НАЗК.

"Виходить парадокс: "єврооптимісти" в особі Лещенка, Заліщук, Найєма виступали за якнайшвидший початок роботи нових антикорупційних органів, за швидке розслідування резонансних справ. Гаряче підтримували нові органи, коли ті мусували справи їхніх політичних опонентів, виступали за розширення повноважень. Але коли НАЗК знайшов корупцію в діях самого Лещенка - риторика вмить розвернулася на 180 градусів. Сергій Лещенко назвав звіт агентства брехливим", - пише Миселюк.

Веде далі: "Крім фактичного визнання Сергія Лещенка корупціонером, своїм вердиктом НАЗК також поставило під сумнів професійну спроможність і незаангажованість Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Адже відомство Ситника у вересні "перевіряло" купівлю квартири цим депутатом. І не знайшло ознак кримінального злочину (як і в соратниці Лещенка Світлани Заліщук)".

Читайте також: "Як хлопчаки у пісочниці" - політолог розповів про конфлікт Ситника і Холодницького

Ще раніше під сумнів незаангажованість НАБУ поставив і голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Після того, як директор НАБУ Ситник відмовився виконати норму закону і вимогу САП внести справу про квартиру Лещенка в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

"Чому цього не зробили детективи або керівництво НАБУ, я не знаю", - говорив Холодницький. Додав, що придбанням дорогого житла нардеп Лещенко "підставив під удар увесь антикорупційний блок, який хоче щось змінити в країні".

Зрештою, порушити досудове розслідування мусила Генпрокуратура. Йдеться про кримінальне провадження за підозрою Лещенка у незаконному збагаченні.

Фракція "Народного фронту" заявила, що одна з найрадикальніших і принципово важливих реформ у боротьбі з корупцією - робота НАБУ - опинилася під загрозою через втрату цим органом незалежності, пише Миселюк.

"Якщо провина Лещенка буде встановлена - а це цілком ймовірно, то щодо НАБУ постане питання про подвійні стандарти. Тут можна згадати звинувачення Лещенка на адресу Миколи Мартиненка. Рік тому той склав свої депутатські повноваження. За цей рік бюро так і не змогло нічого "накопати". Мартиненко і далі у статусі свідка, йому не висунули навіть підозри. Але Лещенко, НАБУ і Саакашвілі продовжують активно піаритися на цій темі. А щоб зробити висновок про те, що проти Лещенка відкривати справу не потрібно, НАБУ знадобився всього тиждень", - зауважує політолог.

"НФ" також заявив про "приватизацію і використання НАБУ в політичній боротьбі угрупованням Саакашвілі-Углава-Сакварелідзе-Лещенко" і про фігурування тут російського олігарха Григоришина. Раніше повідомляли, що "грузинська група" справді має ключовий вплив на Антикорупційне бюро. А першого заступника директора НАБУ Углаву навіть називали "сірим кардиналом" і фактичним керівником НАБУ.

Читайте також: "Єврооптимісти" створили проблеми у відносинах із новим президентом США

На думку Миселюка, "над НАБУ все більше згущуються хмари". Йдеться про відсутність серйозних результатів роботи і звинувачення у політичній заангажованості. Критику з боку не тільки Генпрокуратури, але і спорідненої САП. Розчарування західних донорів. Очікувані проблеми для Ситника і Углави з боку американців через спроби бюро втрутитися у виборчу кампанію в США і зіграти проти Дональда Трампа.

"Тому ходять чутки, що Углава збирається на випередження голосно "грюкнути дверима" і приєднатися до нової партії Саакашвілі. А поки що спробує відкрити побільше гучних справ, щоб можна було йти на вибори з гучними антикорупційними гаслами. Очевидно, що відомство Артема Ситника як необхідний суспільству незалежний професійний орган боротьби з корупцією не відбулося", - підсумовує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційний альянс НАБУ і "єврооптимістів" іде на дно - Миселюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути