пʼятниця, 18 листопада 2016 05:45

"Єврооптимісти" створили проблеми у відносинах із новим президентом США

Негативне ставлення нового президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа до української влади і Національного антикорупційного бюро уже стало великою проблемою для країни. І це в умовах війни з Росією.

"Чого вартий незграбний реверанс на користь кандидата в президенти США Гілларі Клінтон. У розпал американської президентської кампанії в Україні раптом "виплила" інформація про виплати з тіньової каси Партії регіонів Полу Манафорту — головному політтехнологу її опонента Дональда Трампа", — пише "Дзеркало тижня".

Скандал із "чорним налом для "правої руки" Трампа" вже став величезною проблемою у відносинах України з новим керівником США і його адміністрацією, що формується. Перший тривожний дзвіночок — Трамп ще кандидатом у президенти відмовився зустрічатися з Петром Порошенком.

Наші політики й "антикорупціонери" привели Україну до небезпеки втратити підтримку стратегічного партнера. Президент, низка народних депутатів і НАБу поставили все на перемогу Клінтон. І завдали болючого удару по її супернику через скандал навколо керівника його виборчого штабу. Після цього є сумніви в тому, що Манафорт радить Трампу з приводу відносин з Україною?

Парадоксально, але цей зовнішньополітичний провал стався за участі створеного за сприяння Штатів НАБУ. Новий антикорупційний орган тепер не тільки бере участь у політичній боротьбі в Україні. Він своїми гучними звинуваченнями вийшов на міжнародний рівень.

Є інформація, що директор бюро навіть під час закордонних зустрічей згадував про Манафорта. А після виборів негативно відгукувався про Трампа на заходах з американцями.

Результат скандалу: НАБУ не одержало підтримки, гарантованої в разі перемоги Клінтон, і створило проблеми країні, масштаб яких ще належить оцінити.

Крім того, перемога Дональда Трампа ставить у складне становище народних депутатів із групи "Єврооптимісти". Вони використовували гучні заяви про корупцію в Україні, щоб отримувати для себе, партнерів з НАБУ й Спеціальної антикорупційної прокуратури фінансову підтримку від грантодавців, пов'язаних з американськими демократами (від Демократичної партії балотувалася Гілларі Клінтон. — ГПУ). Тому були вкрай зацікавлені в перемозі Клінтон. Тоді б продовжили освоювати багатомільйонні гранти, купувати елітне житло і "боротися з корупцією".

Депутат Сергій Лещенко розкручував негатив щодо Трампа. Тепер каже, що не драматизує його перемогу. Мовляв, відносини стануть більш прагматичними.

Дійсно, стануть. І американська фінансова допомога "на боротьбу з корупцією в Україні" за нового президента зміліє або й вичерпається. Він обіцяв не витрачати гроші платників податків на гранти за кордоном. А "привіт" з України надовго запам'ятає.

Але "єврооптимісти" обрали просту тактику — не визнавати помилок і перекидати відповідальність на інших. Так, Світлана Заліщук вже звинуватила українське Міністерство закордонних справ у тому, що вело комунікацію тільки з табором Клінтон.

Ні слова про те, як самі депутати-­"трампопесимісти" та їхні соратники з НАБУ доклалися до створення мега-проблем для України.

Зараз ви читаєте новину «"Єврооптимісти" створили проблеми у відносинах із новим президентом США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути