субота, 25 січня 2014 23:49

"Санкції - це як ядерна зброя" - Рибачук

"Санкції - це як ядерна зброя" - Рибачук
Фото: nrcu.gov.ua

- Революційні події в Україні показали опозиційним лідерам, що вони втрачають контроль над ситуацією, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua громадський діяч, політик Олег Рибачук. – І хоча й раніше вони не сильно володіли ситуацією, але зараз перед ними прямий виклик. В свою чергу, владі події показали, що українцям вривається терпець. Керівництво держави зрозуміло, що не можна ігнорувати мирні протести. Також Майдан та події на Грушевського засвідчили, що в Україні не вистачає певного лідерства та чіткого пану дій. Тобто протестувати проти чогось ми можемо, але альтернативу ми не пропонуємо.

На що українцям зараз варто звернути увагу? Першочергово, що мають зробити, аби не втратити вже здобуте?

- Громада має створювати певні інституції. Вона має не просто захоплювала приміщення, а почала займатись урядуванням міста. Люди повинні призначати своїх керівників департаментів, прибирати територію, боротись із злочинністю. Тобто має бути самоврядування на місцях, тоді це матиме значно більший ефект. Тобто такі собі Народні Ради, які би створювали по всій країні. Якщо такі процеси будуть, то у нас виникнуть паралельні процеси. Завдяки цьому влада не зможе ігнорувати людей. Коли я чую про загрози щодо фінансування, але ж українці можуть перестати платити податки, а також забрати рахунки та бізнес із певних банків, тому не треба нас лякати.

США вже не пускає двох "регіоналів". Яку роль в розвитку країни можуть відіграти персональні санкції?

- По-перше, Олійник та Бондаренко - ці прізвища, які ми побачили не є вичерпними. Там може людей набагато більше. Допускається певний контрольований витік інформації. Тому що якщо запитати формально, то жоден американський чиновник це не скаже, бо їм це забороняє законодавство. Так само вони робили в 2004 році стосовно Медведчука і Суркіса. Це свідчить про те, що санкції вступили в силу проти тих людей. В мене немає жодних сумнівів. Вони матимуть позитивний ефект.

А як щодо ЄС?

- Щодо європейців, то вони ще тиждень тому стояли взагалі дуже далеко від питання санкцій. До кровопролиття у них не існувало цієї теми, бо вони мають негативний досвід з Білоруссю. Коли вони ввели санкції проти неї, тоді втратили будь-який вплив на цю країну.

В розмовах із деяким європейськими чиновниками стало зрозуміло, що ЄС стоїть за крок до санкцій щодо українських посадовців. Ще тиждень тому вони стояли за десятки кілометрів, тому європейська позиція тут виважена, вивірена. Вони хочуть бути ефективними. Вони все продумують. З іншого боку, це рішення може прийняти одна країна, а от стосовно візи це стосуватиметься всіх країн.

Наскільки вони будуть ефективними?

- Дуже ефективними. Це надзвичайно болюче для людей, які потрапляють в цей список. Питання неможливості виїхати в США неприпустиме для них. Наші олігархи згодні платити сотні тисяч, щоби виїхати. А питання неможливості виїзду в європейські країни - це повна трагедія, бо вони туди їздять на шопінг, відпочивати. Вони там вчать дітей, там живуть їхні родичі. Тому, переконаний, що санкції стосуватимуться кола символічних осіб. Це буде жорстке попередження Януковичу, що він може бути наступним. Підкреслюю, що це буде кілька людей із оточення президента. Тобто все безкарно не залишиться. Це як ядерна зброя: нею не можна зловживати і робити це треба локально.

Зараз ви читаєте новину «"Санкції - це як ядерна зброя" - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути