вівторок, 02 квітня 2013 23:45

Реакція киян показала, що опозиціонерів сприймають в якості базік - експерт

Реакція киян показала, що опозиціонерів сприймають в якості базік - експерт
Юрій Романенко. Фото: j-news.info

Сьогодні парламент провалив голосування за постанову, яка була проголосована в першому читанні 21 березня, про призначення мера Києва і депутатів Київради, як того пропонувала Партія регіонів. І хоча опозиція пропонує призначити вибори мера і вибори до Київради на 2 червня, багато експертів стверджують, що не бувати тоді виборам. Сьогодні був крайній термін для прийняття відповідної постанови.

Раніше Партія регіонів направила в КС подання про конституційність проведення виборів до Київради і мера столиці в один день, тому до отримання відповіді партія відмовлялась голосувати за дане питання. Хоча повноваження попереднього мера Леоніда Черновецького Київрада припинила достроково в липні 2012, а з тих пір йдуть дискусії про вибори нового мера, парламент не поспішав призначати вибори. Але питання сходиться не тільки на політиках, а й на тому, що українці дуже добре себе "почувають в проблемі", вважає політолог Юрій Романенко.

Про що свідчить провал голосування по київських виборах?

- Це голосування в черговий раз показало, що опозиція може програти і нічого принципово змінювати не збирається. Формат акції, яку опозиція провела сьогодні під парламентом ще раз показав, що опозиція не здатна мобілізувати незадоволений клас, ситуація зі сніговим колапсом тиждень тому це підтвердила.

З цього можна зробити висновок, що опозиція має серйозно переглянути свою стратегію, а також тактику, або ж ситуація в країні перегляне опозицію. Може бути й інша опозиція, яка буде спиратися на маси, їхнє невдоволення, їхні інтереси. Та ситуація, яка склалася в опозиційному таборі, вона показує млявість і недієздатність опозиції, оскільки вона робить крок, а потім два кроки назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихильники опозиції та "Молоді регіони" одночасно пікетували Верховну Раду

Яким Ви бачите подальший розвиток ситуації?

- Це все залежить від того, які переговори проведе всередині себе опозиція, як себе будуть вести "регіонали", і як будуть вести себе опозиціонери у відношенні того, як будуть вести себе "регіонали".

Вони прийдуть, рано чи пізно, до дострокових виборів, або ж "регіони" виведуть на референдум з приводу перегляду повноважень президента і парламенту. Сьогодні, очевидно, тільки те, що опозиція в черговий раз програла "завдяки" своїй неорганізованості і відсутності чітких цілей і бажання боротися за ці цілі.

Опозиція неодноразово говорила про необхідність внесення змін до законодавства, виборчого кодексу. Сьогоднішнє голосування стане поштовхом, щоб їх внести?

- А хто їх буде вносити? У опозиції немає більшості. Вона може говорити все, що завгодно, але її можуть сприймати як базік. Реакція киян показала, що їх такими і сприймають. Тому, нехай говорять. Як говориться: "Солдат спить, а служба йде". Так і тут: "регіони" спокійно, методично працюють "по дерибану", вирішують свої питання. Чечетов знову з гордо піднятою головою може вийти і сказати: "Розвели, як кошенят".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київ стане раною для насипання солі" — експерт

Коли бути виборам? З усіх численних варіантів розвитку ситуації, який найбільш вірогідний?

-  Не знаю, тому не буду фантазувати.

Як відреагує суспільство на голосування?

- Суспільству паралельно. Воно живе в паралельному світі. Дацюк правильно сказавши, на питання про національну ідею: "Національною ідеєю може стати жопа. Коли нічого буде їсти, пити". Ось тоді, можливо, якась частина вилізе зі своїх нір, забитих снігом. Або ж, з'являться контрсистемна опозиція. Тому що сьогоднішня опозиція - це частина існуючої системи і влада її використовує для підтанцьовки в цьому театрі. А контрсистемна опозиція повинна вирішувати питання мобілізації мас на захист їхніх інтересів.

З одного боку, це все погано, тому що люди продовжують бути пасивними, а з іншого боку, це добре, тому що опозиція, в черговий раз, показала своє ідіотичне обличча і нездатність щось зробити, окрім як кричати застарілі речівки та гасла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів - найбагатша партія в Раді, а "Свобода" - найбідніша - "Опора"

Тобто проблема в людях?

- Проблема не тільки в менталітеті, проблема у всьому: в історії, з чого і витікає менталітет, в економічній ситуації, в насильстві. Ми дуже проблемний народ. Проблема полягає в тому, що ми дуже добре себе почуваємо в проблемі. Це частина нашої культури.

Зараз ви читаєте новину «Реакція киян показала, що опозиціонерів сприймають в якості базік - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути