субота, 25 січня 2014 19:28

Полтавці ночуватимуть в приміщенні обласної адміністрації
30

Фото: ФОТО: Анна Лакиза

Сьогодні, 25 січня, в Полтаві активісти штурмом взяли приміщення обласної адміністрації. На мітинг зібралося близько 2,5 тисяч людей. Вимагали звільнення губернатора "регіонала" Олександра Удовіченка.

О 12.00 натовп збирається біля обласної адміністрації по вулиці Жовтневій. Напередодні мітингувальники поставили губернатору ультиматум: за добу він має написати заяву на звільнення та вийти з Партії Регіонів.

Люди разом із народним депутатом-"свободівцем" Юрієм Бубликом, "ударівцями" Сергієм Капліном і Петром Вороною і депутатом від ВО "Батьківщина" Валерієм Головком йдуть до східців біля входу в адміністрацію. Попереду вишиковується загін самооборони. Гуртом кричать Удовіченку: "Виходь". З дверей одразу виходить близко сотні "беркутівців" зі щитами, стають в три ряди. Люди 15 хвилин просять губернатора вийти. Після цього депутати вирішують йти з ним на переговори.

Мітингувальники чекають три години. В цей час хором співають українські пісні, читають вірші Василя Симоненка та Тараса Шевченка. Періодично кричать "Відставку" та "Виходь". З термосів охочим наливають чай. Кілька жінок просять "беркутівців" скласти зброю. В щити встромляють білі ромашки. Народ кричить "Міліція з народом, мусора з уродом", "Зека на йолку, "Беркут" в духовку".

Полтавка Тамара Олійник носить в руках фотографії онука, тицяє в очі спецпризначенцям.

"Батьки мого внука живуть у Франції, але він там не хоче бути. Каже, житиме тільки в Україні. Йому 9 років, але він сильно переживає за державу. Януковича називає тварюкою. Я хочу, щоб наші діти жили в державі без нього, - плаче жінка".

Після перемовин до людей виходять депутати.

"Удовіченко навідріз відмовився звільнятися. Це його конкретна позиція. Тому пропоную переходити до більш радикальних дій. Ми маємо право зайти в приміщення адміністрації, - каже Петро Ворона".

Він зве всіх чоловіків з натовпу. Народ рушає до службового входу. Він зачинений. Кілька хвилин мітингувальники стукають в двері. Потім депутати розбивають дверне скло, відкривають двері та пускають людей в сесійну залу обласної ради. Зі столів приймають депутатські ноутбуки, складають в одному місці. З трибуни оголошують про створення місцевої Народної ради. Люди голосують "за", обирають 20 її членів. В неї входять районні, міські та народні депутати.

"В мене є пропозиції. По-перше, забороняємо партію Регіонів. По друге, забороняємо фашистську Комуністичну партію, - каже з трибуни Сергій Каплін. - Зараз ми йдемо ще говорити з Удовіченком. Якщо він не вийде, залишаємося ночувати в облраді".

Люди знову виходять надвір, з мішків із снігу будують п'ятиметрову барикаду. Розпалюють в бочці вогонь. Чекають, доки до них вийде губернатор.

"Мені здається, він не вийде сьогодні, - каже Ворона. - Але ми його сторожуватимемо".

Майданцівці облаштовують нічліг. Між собою говорять, чули в Полтаву з Харкова їдуть кілька автобусів "Беркуту", ніби вночі планується зачистка активістів із приміщення обласної адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці ночуватимуть в приміщенні обласної адміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути