четвер, 07 липня 2011 20:52

Під Верховною Радою люди з термосами підтримали пенсійну реформу
19

Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич

Сьогодні під стінами Верховної Ради партія "Сильна Україна" провела акцію на підтримку пенсійної реформи.

- Під цією сценою під час дощу ховалося багато молодих людей. Це дуже символічно, що від грози молодь переховувалася під навісом з написом "Сильна Україна. Альтернативі пенсійній реформі немає", - каже зі сцени, яка зведена біля парламенту, член Національного бюро "Сильна Україна" Світлана Фабрикант.

Акція зібрала кілька тисяч людей. Вони оточили будинок парламенту з боку вул. імені Грушевського та Маріїнського парку. Тримають прапори з партійною символікою. Мітингуючі різного віку - багато як студентів, так і пенсіонерів. Пенсіонери сидять на стільцях, які принесли з собою, поруч стоять термоси. Вздовж людей з боку дороги та Маріїнського парку через кожні п'ять-десять метрів стоять працівники міліції. З боку оглядового майданчика біля Верховної Ради мітинг відгорожений залізними щитами. По той його бік на паркані висить плакат "Пенсійна реформа - стоп". Там нещодавно проводили мітинг противники пенсійної реформи.

На сцену намагаються піднятися працівники київського заводу "Генератор". Їх не пускають прибічники "Сильної України".

- Нас не пустили на сцену, бо ми хотіли виступити проти пенсійної реформи, каже 49-річна Вікторія Воротіна, економіст "Генератору". - Сказали "коли ваша організація організує акцію, тоді і будете виступати".

- Ми поважаємо іншу точку зору, але її треба аргументувати, - каже активіст Сергій Білик, член "Сильної України". - А вони почали зі звинувачень "вас купили". Крім того, є певний план мітингу, їм потрібно було підійти до організаторів, все узгодити.

Його соратник, який стоїть поруч додає:

- З пенсійної реформи зробили пугало, звівши все до підняття пенсійного віку. Люди не дуже розібралися в нормах реформи. Але це - реальний засіб "запустити" економіку - гроші накопичувального фонду будуть працювати і на пенсіонерів і на економіку. Ця реформа неідеальна - вона невигідна старшому поколінню, але молодь її підтримала. Крім того, вона скасовує VIP-пенсії.

Невдовзі сходи, що ведуть до сцени, займають люди з "сильноукраїнськими" прапорами.

- Тут зібралися прибічники "Сильної України", які підтримують реформу. Це не зібрання студентів за гроші,- каже 42-річний Ігор Селіверстов, учасник мітингу. - Гроші тут не платять.

Інші митінгуючи на запитання, чи платять їм, кажуть, що вони волонтери.

- Ця реформа наблизить нас до Європи, - каже Максим, студент, тримає прапор "Сильної України". - А про гроші - та про що ви говорите?! Ми тут всі ідеалісти.

За сценою витанцьовують з прапорами організатори акції 72-річний Григорій Тарасенко та 69-річний Іван Лахно.

- У мене 54 роки стажу водієм, а пенсія - 1280 гривень. - В той же час деякі отримують пенсії до 100 тисяч гривень. Тому і прийшов - хочу, щоб пенсійна реформа була справедливою.

О 15.30 учасників мітингу починають гуртувати по п'ять. Їх перераховують люди, які до цього імена мітингувальників вносили до списків. Молодий хлопець звертається до сусіда:

- Я домовився, сьогодні о восьмій поїду заберу свої і твої гроші.

На запитання, скільки має отримати, каже:

- Точно ще невідомо, але обіцяли за день по 100 гривень. Ми тут з ранку.

Через дорогу по вул. Грушевського проводять мітинг комуністи - почали о 15.00. Вздовж дороги перед ними стоїть 15 курсантів Академії внутрішніх справ.

- Ми проти підвищення  пенсійного віку, - каже 74-річна Катерина Шевчук. -  Багато чоловіків до нового строку не доживуть, а жінки і так працюють по 16 годин на добу - крім роботи на них ще господарство. Спочатку треба створити для всіх робочі місця і припинити видачу зарплат в конвертах. Починати треба з реформування економіки. І щоб чиновники не крали.

- Те, що каже Тігіпко - популізм, - додає 59-річна Світлана Міхно. - Солідарна накопичувальна система працює в інших країнах, але наша економіка не така стабільна. В нас вже не раз банки заморожували вклади. Ця солідарна система - бомба для народу, все може лопнути, як бульбашка. Вони не збираються "піднімати" підприємства, а будуть і далі лупити три шкури з пересічного громадянина, а гроші направляти в банки, які належать олігархам.

О 17.00 комуністи розходяться. "Сильноукраїнці" продовжують стояти під Верховною Радою.

Зараз ви читаєте новину «Під Верховною Радою люди з термосами підтримали пенсійну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути