неділя, 21 квітня 2013 12:06

Опозиції треба йти в народ — політолог

Опозиції треба йти в народ — політолог
Олександр Палій. Фото: radiosvoboda.org

Постановка питання в парламенті про відставку уряду була правильним кроком з боку опозиції, переконаний політолог Олександр Палій. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Владу треба постійно викликати "на килим", щоб вона звітувала і відповідала на неприємні для неї запитання, - каже фахівець. - Щоправда, ці питання мають бути грунтовними, а не популістськими. Зрозуміло, що в уряді твориться безлад, процвітає хабарництво тощо, але його критика повинна бути компетентною. Мені здається, що опозиції до цього ще треба трохи дорости. Але тримати владу в тонусі треба. Хай Азаров ходить у Верховну Раду і звітує. Це інформаційний шум, можливість показати, що владу можна змістити".

Хоча, на думку експерта, негативний результат голосування про недовіру Кабміну був прогнозований.

"Комуністи незадовго до голосування отримали посаду першого заступника у міністерстві доходів і зборів, - зауважує політолог. - Тож коли дійшло до реальної ситуації, коли можна було скинути Азарова, вони тихенько "з'їхали з теми". Третина фракції раптом захворіла чи була зайнята невідкладними справами. Можливо, Маркс і Ленін заповідали їм боротися не з капіталістами, а з бандерівцями. Разом з тим і опозиціонери не змогли дати максимальну кількість голосів, бо голосують виключно особисто. Коли в об'єднанні біля 200 чоловік, то 5-10 депутатів завжди можуть знаходитися поза парламентом".

Аби й надалі тримати владу в тонусі, опозиція має висувати у Верховній Раді суспільно важливі ініціативи, упевнений Палій.

"Наприклад, коли виникла напружена ситуація по ліках, треба було піднімати це питання дуже гостро, - зазначає фахівець. - Якби заблокували трибуни задля цього, то люди це схвалили б. Можна гостро ставити питання про припинення якихось очевидних фактів казнокрадства, вимагати розслідування і покарання винних. Тобто, потрібна постійна рефлексія на правопорушення з боку урядовців, а також інтелектуальне представлення майбутнього. Опозиційні фракції мають чітко показати, що саме вони хочуть змінити в країні, щоб кожен маленький українець зміг побачити себе у цих змінах. Тоді владі буде набагато важче. А опозиції — легше організовувати людей на мітинги, бо кожна людина знатиме, що вона виходить на вулицю не просто проти Януковича, а за своє майбутнє".

На думку політолога, опозиціонерам треба частіше ходити в народ.

"Опозиція могла б узяти на контроль ті області, де вона програла. Тобто послати в кожен райцентр раз на місяць свого нардепа для особистого прийому виборців. Люди в регіонах часто не бачили живого депутата. Там можна збирати великі мітинги і змінювати ситуацію на свою користь. Практичної польової роботи з виборцями нема. Варто знайти тисячі прихильників у кожній області — місцевих маленьких командирів, які розумітимуть загальну стратегію і тактику дій опозиції і гуртуватимуть навколо себе людей. Якби опозиція так поставила роботу, то ніяка влада їй була б не страшна", - резюмує Олександр Палій.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада не змогла висловити недовіру уряду Миколи Азарова і відправити його у відставку. За відповідну постанову опозиції проголосувало 190 депутатів при необхідних 226.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції треба йти в народ — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути