середа, 15 травня 2024 19:17

Замах на Фіцо: перша реакція в Словаччині та Європі

15 травня у місті Хандлово, у Словаччині, пролунали постріли, які підняли на ноги всю політичну Європу та мали відгук в Україні.

Криваве рукостискання

15 травня невідомий стріляв у прем'єра Словаччини Роберта Фіцо, який нещодавно святкував політичний тріумф. У результаті двотурових президентських перегонів перемогу здобув його ставленик, спікер парламенту Петер Пеллегріні. Боротьба була виснажливою, бо у першому турі він поступився Івану Корчоку, однодумцю чинної президентки Зузани Чапутової. Відрив був помітним, але у другому турі Пеллегріні вдалося вирватися у лідери. Зузана Чапутова, до речі, 10 травня приїжджала до Києва хоч і з "прощальним" візитом, але з добрими новинами. Бо в Україні непокоїлися, чи не вплинуть результати виборів у Словаччині на допомогу, а Чапутова запевнила, що цього не станеться. Навпаки, буде посилюватися співпраця у військовій сфері. Тепер, 15 травня, вона шокована замахом на політичного опонента, прем'єра Роберта Фіцо.: "Рішуче засуджую жорстокий та безжальний напад".

Автор: eastnews.ua
  Роберт Фіцо за кілька годин до замаху на нього
Роберт Фіцо за кілька годин до замаху на нього

Як це сталося

Роберт Фіцо проводив виїзне засідання уряду у будинку культури міста Хандлове. Після того підійшов до купки людей, які вітали його. Тоді й пролунали постріли. Пораненого Фіцо охорона попід руки занесла в автомобіль. Згодом, за повідомленнями словацьких ЗМІ, його у тяжкому стані гвинтокрилом доправили у госпіталь. Життя було під загрозою але, за останніми даними, його вдалося стабілізувати. Стрільця затримали.

Незрозумілі мотиви

Перші коментарі дуже обережні. Міністр внутрішніх справ Словаччини підтвердив факт замаху. Уряд країни повідомив про критичний стан Фіцо.
Ми не зовсім розуміємо мотиви, розповіла Sky News директор по зв'язках з громадськістю Спілки Генрі Джексона Меган Гіттовз: "Це екстремальна подія. Нам треба почекати, щоб мати більше інформації".
Утім, дещо сказати все ж можна. Пострілів було п'ять. Жінка, котра хотіла потиснути руку Фіцо та була однією із найближчих осіб, хто був біля нього у момент замаху, розповіла, що бачила кров на грудях і на голові прем'єра.
Кількість пострілів означає, що стрілець був сповнений рішучості вбити Роберта Фіцо, вважає військовий аналітик Майкл Кларк. Отже, була конкретна мета. У будь-якому випадку, у Словаччині можна очікувати загострення політичної боротьби, припускає він, "чи то коаліційний уряд розпочне придушення опозиції, чи буде сформовано антиурядовий рух".
Кларк натякає на політичні мотиви, але соратник Фіцо, обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні прямо говорить саме про політичний характер замаху: "Я у стані жаху від того, до чого може призвести ненависть до іншої політичної думки. Нам не обов'язково погоджуватися зі всім, але є багато способів висловити нашу незгоду демократичним та законним шляхом". Віце-спікер словацького парламенту Любош Блаха вже звинуватив у замаху прогресистів, тому можна припускати з великою вірогідністю - замах був політичним та матиме політичні ж наслідки.

"Нечуване злодійство"

Нагадаємо, Роберт Фіцо підтримує Володимира Путіна та критикує політику ЄС, зокрема, щодо України. Та нині лідери країн ЄС, розпочинаючи із Зузани Чапутової, засудити замах. У тому числі, щоб попередити можливу ескалацію ситуації у Словаччині.
Зокрема, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн засудила "мерзенний напад…Подібним актам насилля немає місця у нашому суспільстві, воно підриває демократію, наше найцінніше спільне надбання".
"Насиллю немає місця у європейській політиці", - заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. "Ніщо не може виправдати подібне насилля", - категорично наголосив президент Ради Євросоюзу Шарль Мішель.
Необхідно докласти всіх зусиль, щоб насилля не стало нормою у жодній країні, у жодній формі та сфері, заявив президент України Володимир Зеленський: "Щиро сподіваємося на якнайшвидше одужання Роберта Фіцо та висловлюємо нашу солідарність із народом Словаччини".

"Будуть зміни"

Та одностайне засудження насилля неоднозначно сприймається коаліцією у Словаччині. Зокрема, віце-спікер парламенту Петер Жига зазначив: "Такої жахливої події ще не було в історії Словаччини". Його колега по коаліції, віце-спікер Андрей Данко, на екстреній прес-конференції з приводу замаху на Фіцо буквально накинувся на журналістів з наріканніми: "Ви задоволені? Будуть зміни у ЗМІ, Матович та інші мають зізнатися у скоєному".
Він згадав екс-прем'єра Словаччини (2020 рік) Ігоря Матовича, відомого своєю ексцентричною поведінкою. Так, у 2023 році він побився з колишнім міністром внутрішніх справ Робертом Калиняком. Згодом прес-служба госпіталю підтвердила, що Фіцо дістав поранення у живіт, йому роблять операцію.

Виклик для країни

Своєрідно на подію зреагувала Росія. Голова президії "Офіцерів Росії", генерал-майор Сергій Липовий припустив причетність до замаху західних та українських спецслужб.
Така позиція цілком очікувана, особливо коли згадують позицію премʼєра Фіцо до питання поставки озброєння для України, цей сценарій вигідний РФ, розповів Gazeta.ua президент Першого міжнародного фонду розвитку України Микола Волківський. За його словами, замах на життя премʼєр-міністра Словаччини - великий злочин і виклик для цієї країни. Адже напередодні обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні наголосив на необхідності мирних переговорів між Україною та Росією, висловивши готовність запропонувати Братиславу як місце для таких дискусій.
"Пеллегріні підкреслив, що перед європейськими лідерами, в тому числі, і в Словаччині, стоїть критично важливе завдання забезпечити мир в Україні, а згодом і в Європі, щоб запобігти жахливим наслідкам, - нагадав Микола Волківський. - А застосування зброї слід розглядати як крайній засіб. Крім того, він зазначив, що досвід Братислави в проведенні міжнародних самітів робить її підходящим місцем для потенційних мирних переговорів".
Якщо б Словаччина стала майданчиком для мирних перемовин, хоча б часткових, це сприяло б і покращенню політичної ситуації у самій країні, а також її просуванню у європейській політиці. Отже, ті, хто направляв стрільця, явно цього не бажали. Як і того, щоб Словаччина залишилася надійним партнером України. "Сподіваємося, що життю премʼєра нічого не буде загрожувати", - резюмував Микола Волківський.

Зараз ви читаєте новину «Замах на Фіцо: перша реакція в Словаччині та Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути