вівторок, 13 листопада 2012 22:58

Оніщук: Україні необхідно відмовитися від мажоритарної системи мінімум на 15 років

Оніщук: Україні необхідно відмовитися від мажоритарної системи мінімум на 15 років
Фото: zhitomir-online.com

Колишній міністр юстиції України Микола Оніщук вважає, що Україні необхідно відмовитися від мажоритарної виборчої системи щонайменше на 15 років.

Про це він розповів в ефірі "5 каналу".

"Правляча партія ставить собі питання, чи варто було б діяти у такий спосіб, маю на увазі, не реагувати на ситуації, які складалися в мажоритарних округах, де змагалися кандидати, які почували себе такими, яким все буде дозволено. Оскільки вони були чи вважали себе зі сторони владно партії. І в цьому можливо криється феномен їхньої поведінки", - повідомив колишній міністр.

"Вони могли так думати, але чи належить думати так ті, кому належить контролювати якість виборчого процесу та кому належить нести політичну відповідальність за таке закінчення виборчого процесу", - додав Оніщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація із 11 та 14 округами - юридично зрозуміла – екс-міністр юстиції

Окрім того, він підкреслив, що найближчим часом Україні варто відмовитись від мажоритарної виборчої системи.

"Ще раз хоч звернути увагу, що все говорить про те, що від мажоритарної системи виборів Україні, з її відносною бідністю, а можливо й не відносною, з несталою демократією, з низьким рівнем політичної та правової культури істеблішменту державного, щонайменше, на найближчі 15 років, необхідно відмовитися", - резюмував він.

Нагадаємо, за партійними списками до парламенту обрано 225 народних депутатів, у тому числі Партія регіонів отримала 72 депутатських мандата, ВО "Батьківщина" - 62, партія "УДАР" - 34, Комуністична партія України - 32, ВО "Свобода" - 25.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставку робили на Кличка, але він "здувся" - Чорновіл

На одномандатних округах обрано 220 депутатів, з них від Партії регіонів - 113, ВО "Батьківщина" - 39, ВО "Свобода" - 12, партії "УДАР" - 6, партії "Єдиний центр" - 3, Народної партії - 2 , по одному - від партії "Союз" і Радикальної партії Олега Ляшка, а також 43 самовисуванця.

Зараз ви читаєте новину «Оніщук: Україні необхідно відмовитися від мажоритарної системи мінімум на 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути