неділя, 15 грудня 2013 02:54

"Наші вороги - не Янукович, Захарченко чи Азаров. Головний ворог – це наш страх"
6

Сьогодні  у Миргороді провели мітинг на підтримку київського Євромайдану, де вперше оприлюднили присутнім узгоджені вимоги громадськості і опозиційних сил до влади та програму подальших дій.

11.30 дня. Біля районного будинку культури встановлюють звукопідсилювальну апаратуру.  З динаміків звучать патріотичні пісні.

Підходять кілька міліціонерів, стають обабіч імпровізованої сцени.

Поступово збираються місцеві мешканці та гості курортного міста. За півгодини збираються більше двохсот осіб.

"Ми будемо  мирно відстоювати свої права на відміну від тих, хто чинив наругу над нашими дітьми на майдані в Києві, в інших містах України. 6 грудня близько мільйона людей зібралося, а на завтрашньому народному віче людей буде ще набагато більше. Ми будемо доброзичливі, ми будемо з позитивом іти  і протягуватимемо руку підтримки всім, хто ще не відчуває ситуації, котра склалася в Україні, а саме головне, ми стали іншими. І ми вже не раби, нас не можна поставити на коліна", – говорить Василь Третецький

"І ті вимоги, котрі висуває наша молодь покликала і мене, людину старшого віку, приєднатися до їхніх вимог. Я переконаний, що повинні бути виконані вимоги про негайну відставку уряду Януковича- Азарова, притягнення до кримінальної відповідальності Захарченка та тих, хто віддавав накази, хто виконував накази, виведення військ  із Києва. Після цього можна сідати за стіл переговорів. Тоді можемо говорити про формування тимчасового чи технічного уряду, про дострокові парламентські вибори, про зміну Конституції і формування парламентсько-президентської  системи влади із обмеженням повноважень Президента. Не кажу прізвища. Бо не під конкретного президента має створюватися система, а влада має належати народові. А

І вже  після цього дострокові вибори Президента України. Це довгий шлях, але це шлях мирний, без людської крові"– пояснює.

У натовпі перемовляються кілька чоловік

"О, нарешті щось родили. Правильні слова. Їх би Богу до вуха. А то все, "Зека–геть". Воно то може й правильно. Нема чого зекам керувати державою. Але ж без зміни самої системи замість зека прийде чи Яценюк чи Кличко, то те ж саме буд– дорвався до корита і на людей поклав великий болт",– пояснює Дмитро Федчук, 57 років.

Тим часом мітинг оголошують відкритим.

Звучить гімн, присутні підхоплюють слова "Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля! Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!"

Дві жінки тримають плакат від гостей із Харкова. На ньому написано: "ХАРКІВ В ЄВРОПУ!  ГЕПА – В АЗІОПУ"

У натовпі невисокий чоловік у сірій кожанці знімає виступаючих та тих, хто тримає стяги на відео.

"Ти диви, вже й у Миргороді прихвосні режиму людей знімають. Невже їм мало крові? – перешіптуються дві жінки.

"Наші вороги не Янукович , Захарченко чи Азаров, головний ворог – це наш страх", – каже Лідія Дудніченко.

Тим часом один із виступаючих біля мікрофона пояснює:

"Лише з курортного Миргорода кожен день на Євромайдан їдуть не менше 50 осіб. Вони туди їдуть і грошей за це їм ніхто не платить. Вчора один чоловік, він торгує на ринку олією, дав 5 літровий бутель для протестувальників у Києві. Сьогодні передали сало  та інші продукти харчування, передають одяг".

До мікрофона підходить Людмила Коваленко. Вона нещодавно вже побувала на Євромайдані, зокрема на тому місці, де пролилася кров молодих людей. Сьогодні  їде на Київ разом із чоловіком, 14-річним сином та тіткою.

"Я ніколи не торкалася політики. Але у цей важкий для України час розумію, що все , що відбувається, торкається кожного із нас. Коли побачила по телевізору, як б'ють на майдані дітей, то плакала. Не втрималася і поїхала у Київ на майдан. Побувала на місці, де били у чотири години ранку дітей. Яке порівняння напрошується? Набігли як фашисти, побили людей нізащо. Кожен повинен зрозуміти, що свої права може відстояти лише особисто. То ж зараз знову поїду на майдан, але вже не сама, а з ріднею",– пояснює.

Оголошують про збір коштів на потреби Євромайдану.  Їх планують сьогодні вночі доставити у Київ.

Зараз ви читаєте новину «"Наші вороги - не Янукович, Захарченко чи Азаров. Головний ворог – це наш страх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути