понеділок, 06 березня 2017 13:00

"НАБУ влаштувало бездарне шоу" – огляд блогосфери

"НАБУ влаштувало бездарне шоу" – огляд блогосфери

Політологи й журналісти-розслідувачі вважають події навколо затримання голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова спектаклем, організованим НАБУ та його "групою підтримки", щоб зняти з бюро обвинувачення у бездіяльності.

"Затримання Насірова" - це поганеньке шоу з бездарними режисерами-постановниками. Якби в НАБУ були всерйоз стурбовані результативністю затримання, то потрібно було не блокувати лежачого Насірова у палаті в Феофанії, а вручити йому підозру у робочий день". Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук політолог Олександр Кочетков.

За його словами, затримання було анонсоване в мережах депутатом Сергієм Лещенком, тому НАБУ довелось влаштувати показове затримання у неділю.

"А коли з'ясовується, що у неділю суд працює в усіченому варіанті, то напарник Лещенка депутат Найєм починає збирати мітинг. Невже високооплачувані професіонали з НАБУ не здогадалися перед арештом подзвонити до суду і дізнатися розклад його роботи? І чим мітинг під судом може допомогти у пошуках спеціального судді по відводах, якого за розкладом у неділю не передбачено? Ну, точно шоу абсурду!" - іронізує аналітик.

Президент, його адміністрація та Генпрокуратура зберігають завидний спокій, відзначає він. "А значить, за ниточки шоу смикає саме Порошенко, який малює собі імідж борця з корупцією у вищих ешелонах. Але тоді з якого дива йому підігрують Лещенко з Найємом, які нібито є непримиренними опозиціонерами? Чи вже примирилися?" - пише політолог.

Блогер Андрій Плахонін дивується, чому півтисячі активістів зібралися під стінами Солом'янського суду, але жоден не прийшов під офіс НАБУ, щоб висловити своє обурення непрофесіоналізмом його працівників. На думку блогера, грубими помилками при врученні підозри і затриманні Насірова детективи НАБУ поставили під сумнів законність цілком заслужених і давно очікуваних обвинувачень проти глави ДФСУ.

"Складається враження, що метою поспішних і ніби не підготовлених дій працівників НАБУ було не припинення протиправних дій глави ДФС, а їхнє бажання зняти з себе обвинувачення у бездіяльності", - вказує Плахонін.

Журналіст-розслідувач Володимир Бойко іронізує над намірами активіста, виконавчого директора "Центру протидії корупції" Дарії Каленюк провести 6 березня перформанс через те, що "Порошенко закрив кримінальне провадження відносно "Юри Єнакіївського", через що Євросоюз зняв з останнього санкції".

Як нагадує Бойко, насправді кримінальне провадження відносно Юрія Іванющенка було закрито ще у лютому 2016 року, "у тому самому Солом'янському суді й тим самим суддею Олександром Бобровником, який зараз розглядає клопотання НАБУ про обрання запобіжного заходу Насірову. Бобровник – це кишеньковий суддя директора НАБУ Ситника", стверджує Володимир Бойко, наводячи факти, коли детективи НАБУ в присутності сторонніх людей викликали у нецензурних висловах Бобровника до себе за отриманням вказівок.

"Бобровник взагалі сам практично не пише процесуальні документи, йому їх готові приносять з НАБУ. Це легко довести на прикладі будь-якої справи за допомогою журналу судових засідань, коли, наприклад, Бобровник впродовж 40 секунд начебто вивчає надані НАБУ матеріали на 80 аркушах, а потім впродовж 4 хвилин 50 секунд начебто пише в нарадчій кімнаті ухвалу на кілька сторінок. Саме Бобровник ревно обслуговує всі забаганки НАБУ, а за це йому дозволяється заробляти на інших справах – зокрема на справі того ж Іванющенка", - зазначає журналіст-розслідувач.

За його словами, у відповідь на запитання знайомого, чому він дозволяє працівникам НАБУ поводитися з собою, як з прислугою, суддя Бобровник відповів: він "змушений це терпіти, оскільки Шабунін і Каленюк лобіюють ідею створення Антикорупційного суду, де йому вже обіцяна посада, як мінімум, заступника голови".

Зараз ви читаєте новину «"НАБУ влаштувало бездарне шоу" – огляд блогосфери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути