понеділок, 25 лютого 2013 18:20

На папері Янукович пообіцяв виконати умови Євросоюзу

На папері Янукович пообіцяв виконати умови Євросоюзу
Баррозу та Ромпей не впевнені, що Україна виконає умови Євросоюзу? Фото: consilium.europa.eu

Підсумкова прес-конференція за результатами сьогоднішнього саміту Україна-Євросоюз затрималася на годину. Президент України Янукович, президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вийшли до журналістів чи то втомленими, чи то не надто задоволеними.

- Президенте Януковичу, сьогодні третя річниця вашої інавгурації. Це день дуже важливих рішень, - Баррозу завершив свій виступ зверненням не до журналістів, а саме до свого українського співрозмовника. - Сподіваюся, що можу розраховувати на вашу особисту підтримку наших спільних цілей політичної асоціації і економічної інтеграції ЄС і України. Це може бути досягнуто і, сподіваюся, буде досягнуто.

Саміт протривав чотири години. Понад дві з них Янукович, Баррозу і Ромпей провели разом – хоча спочатку планувалася лише 20-хвилинна розмова. Поза тим, декораціями саміту стало підписання низки паперів, покликаних створити враження динаміки у відносинах між ЄС і Україною тоді, коли з динамікою великі проблеми. Звісно, досить привабливим звучать плани щодо надання Києву 610 млн. євро макрофінансової допомоги і кредитної – якщо не знати, що ці гроші наявні ще з 2008 року, і Євросоюз обумовлює надання їх виконанням певних умов. Сьогодні Брюссель ці наміри підтвердив. Так само, як і бажання допомогти Україні з модернізацією газотранспортної системи: про можливість отримання значних кредитів було оголошено ще 2009 року, під час другого прем'єрства Тимошенко. Однак умовою цього ЄС та міжнародні фінансові інституції висувають реформування „Нафтогазу" – ні нинішня влада, ні „попередники" намірів щодо цього не демонстрували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу в Брюсселі сказали, що без прогресу у справах Тимошенко і Луценка Угоди не буде

Поза всією інформаційною завісою із підписанням протоколів та меморандумів головним питанням саміту було – чи пообіцяв Янукович Ромпею і Баррозу виконати умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію?

Заяви для преси керівників Євросоюзу - що стали сумішшю легких дипломатичних реверансів та настійливих закликів до Януковича - викликали відчуття , що самі Баррозу та Ромпей в цьому не впевнені.

- Це був позитивний саміт. Ми мали дуже відкритий і позитивний обмін думками з паном Януковичем, - заявив президент Єврокомісії. Він дуже чітко висловився щодо перспектив підписання Угоди про асоціацію. – Це процес, який потребує реформ і прогресу, чітких дій української влади. Я дуже радий, що Україна висловила свою наміри провести реформи і запроваджувати в себе демократичні цінності… Тепер треба перевести заяви в площину конкретних результатів. З нетерпінням очікуватиму конкретних дій у трьох ключових сферах: виборчому законодавстві, загальних економічних та політичних реформах і рішучого вирішення проблеми вибіркового правосуддя. Це реальні і досяжні кроки, які можна вчинити у короткостроковій перспективі.

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей зауважив, що прогрес у виконанні умов ЄС він хотів би побачити вже до травня.

Янукович відповідав загальними фразами:

- Україна докладе всіх зусиль для того, щоб визначені завдання були виконані якісно та вчасно. Сподіваюся на такий само відповідальний крок і з боку ЄС. Моя розмова з керівництвом ЄС дає мені підстави для оптимізму.

Досить конкретно він висловився лише на тему вибору України між Угодою про асоціацію і Митним союзом Росії, Білорусі й Казахстану. Відповіді передував досить комічний момент – після запитання одного з брюссельських журналістів до Януковича підбіг посол України при Євросоюзі Костянтин Єлисєєв і секунд 15 щось шепотів йому на вухо. Згодом, під час відповіді, посол підходив „консультувати" президента ще раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоче співпраці з Митним союзом, а Баррозу каже, що там і там бути неможливо

- Ми шукали й шукатимемо можливості співпрацювати з Митним союзом, - такою була, зрештою, відповідь Януковича. – Моделі такої співпраці на сьогодні ще не існує, її не напрацьовано. Але ми ведемо переговори і обов'язково прагнутимемо до того, аби знайти таку модель. Що стосується інтеграції України в ЄС – це питання стратегічне, воно визначене таким українським законодавством, насамперед законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Він визначає пріоритетним напрямок інтеграції України в ЄС. І це не підлягає сьогодні ніяким ревізіям.

Водянисті заяви Януковича на прес-конференції явно відрізнялися від положень Спільної заяви, ухваленої за результатами саміту його учасниками. „Лідери підтвердили їхні зобов'язання щодо підписання вже парафованої Угоди про асоціацію включно з глибокою і всеосяжною Зоною вільної торгівлі настільки швидко, наскільки рішучі дії та видимий прогрес буде продемонстровано у трьох сферах, на яких було наголошено у висновках саміту ЄС-Україна 2011 року. Можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі у листопаді 2013 року. Відповідно, Україна висловлює рішучість у тих сферах, перерахованих у висновках Ради ЄС у грудні 2010 року, щоб досягти цього. Вони (сторони) погодилися сфокусуватися на цьому як на пріоритетному питанні".

Фактично, Янукович підписався під цим та іншими положеннями документу та намірами, викладеними в ньому. В разі реального виконання цих декларацій проблем із підписанням угоди бути не повинно. Чи має Янукович намір справді це виконувати – покаже найближче майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «На папері Янукович пообіцяв виконати умови Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути