неділя, 15 липня 2012 09:48

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Коли 30 чи 40 міліціонерів мочать двох людей, це із законом не в'яжеться" — правозахисник про черкаське побоїще

"Коли 30 чи 40 міліціонерів мочать двох людей, це із законом не в'яжеться" — правозахисник про черкаське побоїще
Безпредєл перейшов на всю державу, наголошує правозахисниця Фото: rpl-lugansk.blogspot.com

У Києві міліція старається діяти акуратніше, ніж у Черкасах. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловила правозахисник із міста Сіверськодонецьк Луганської області Римма Білоцерківська.

6 липня міліція розігнала пікет на захист української мови в центрі Черкас. Кілька мітингувальників отримали важкі забої. Одному зламали руку. Двох забрали в райвідділ. Правоохоронці діяли, керуючись формальним рішенням суду про заборону зібрання – начебто акція заважала концерту.

"Настільки масштабне побоїще, як у Черкасах, бачу вперше. У Києві стараються діяти акуратніше. Бо туди можуть багато людей з'їхатися й дати відсіч. Тому почали з Черкас. На площі було дуже мало протестуючих, однак міліція організувала "показовий виступ" – продемонструвала всім, що робитимуть із нами, якщо захищатимемо свої права. Такий от знак подають суспільству", - наголосила Білоцерківська.

"Я читаю закон "про міліцію", їхні інструкції на час проведення масових заходів. Там чітко передбачено: повинна залучатися реально необхідна кількість сил. Вони мають право ставати тільки ланцюжком. А коли 30 чи 40 міліціонерів мочать двох людей, це із законом не в'яжеться. Це – бандитизм", - підкреслила вона.

За словами правозахисниці, за хлопцями з Партії регіонів вона спостерігає з 1995 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через "мовне" побоїще, у Черкасах поскаржаться на міліцію генпрокурору

"Своїми очима бачила, як на Донеччині пропадали підприємці, як вони боялися, як над ними знущалися. Їх скидали в шахти і розстрілювали, як Євгена Щербаня. У наших знайомих у Макіївці викрали дитину, яку потім батьки викупили за 50 тисяч гривень. Люди з того середовища зараз отримали владу. Безпредєл перейшов на всю державу", - зауважила Білоцерківська.

Читайте інтерв'ю правознавця і політолога Всеволода Речицького про "мовний закон" у журналі "Країна" № 27 (130) за 12 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Коли 30 чи 40 міліціонерів мочать двох людей, це із законом не в'яжеться" — правозахисник про черкаське побоїще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути