понеділок, 27 травня 2013 11:57

До термінових перемовин Путіна і Януковича підштовхнули внутрішні проблеми у країнах - експерт

До термінових перемовин Путіна і Януковича підштовхнули внутрішні проблеми у країнах - експерт
Сергій Таран. Фото: www.newsmarket.com.ua

Ситуація в Україні та Росії підштовхнула президентів до термінових перемовин у газовому питанні.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран, коментуючи недільну зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна у Сочі.

У зв'язку з тим, що зустріч була абсолютно несподіваною та таємничою і, по суті, жодної інформації щодо результатів перемовин оголошено не було, можна робити лише припущенні того, про що саме домовлялися президенти.

"Немає жодної зустрічі між Путіним та Януковичем, на якій би не обговорювалося газове питання. Тому очевидно, що це питання і було ключовим під час цієї зустрічі. А от вже під газове питання підв'язався й інший, політичний контекст, - припустив експерт. - Це, безперечно, і можливість часткової приватизації української ГТС, і умови залучення України до Митного союзу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Путін говорили про приєднання України в якості спостерігача до МС і ситуацію з постачаннями газу?

Крім того, на думку Тарана, наразі як в Україні, так і в Росії назріла необхідність до поновлення перемовин щодо газових контрактів.

"Є певні фактори, які підштовхнули Україну та Росію саме до пожвавлення контактів у газовому питанні, - підкреслив він. - Для української сторони — це питання банкрутства країни, бо економічна ситуація у нас зараз не найкраща: у наслідок діяльності цієї влади, країна на порозі дефолту і серйозної економічної рецесії. Тому зміна ціни на газ для Януковича - є останньою надією на зміну ситуації".

Водночас, на думку політолога, Путіна до цих перемовин підштовхнув страх втратити ринок газу в Україні.

"Адже Україна оголосила про скорочення постачання російського газу і, принаймні, намагатиметься переходити на якісь альтернативні джерела. Саме це Путіна змушує йти хоча б не на поступки, а на просування у питанні зниження ціни на газ для України", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін і Янукович обговорюють у Сочі торгово-економічне співробітництво

Таран переконаний, що врешті у найближчому майбутньому можна очікувати на якісь зрушення у вирішенні цього питання.

"Очевидно, що ці зрушення будуть у тому, що ГТС частково віддадуть у приватизацію, в кращому разі - в оренду. Очевидно, що Україна отримає статус якогось спостерігача при Митному союзу. І очевидно, що будуть у зв'язку з цим, якісь символічні зниження ціни на газ для України у наступному році", - зауважив він.

Водночас Таран підкреслив, що те, як саме відбувалися ці перемовини — є прямим порушенням будь-яких прийнятих дипломатичних норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небоженко розповів, як Путін не церемониться з Януковичем

"Я переконаний, що в МЗС мало що знають про цей візит, я переконаний, що і в Адміністрації президента не всі знають про нього. Це повне ігнорування всіх процедур, за якими мають відбуватися міжнародні перемовини. Досить нагадати, за що Тимошенко сидить у в'язниці — за те, що порушила процедуру під час перемовин з Росією. А зараз не те, що процедури порушені, зараз їх просто немає. Відбулася розмова між лідерами двох країн, які роблять те, що самі забажають", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «До термінових перемовин Путіна і Януковича підштовхнули внутрішні проблеми у країнах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути