субота, 04 травня 2013 12:12

"ГТС України може привласнити Сім'я" - Небоженко

"ГТС України може привласнити Сім'я" - Небоженко
Фото: glavcom.ua

Газотранспортна система України може стати власністю Сім'ї, щоб та запанувала над олігархами. Підписавши угоду із "Газпромом" ця структура зробить Росії подарунок, завдяки якому її президент Володимир Путін дозволить Віктору Януковичу піти на другий термін. Про це у коментарі сказав політолог Віктор Небоженко.

"Це — альтернатива Митному Союзу. Янукович збирається розділити "Нафтогаз Україна", і виділити трубу від інших технічних і функціональних структур. Щодо цієї труби він хоче укласти угоду типу тієї, які він уклав із американцями по зрідженому газу. Однак він хоче укласти угоду особисто із Путіним, тим самим забезпечивши собі можливість політичного довголіття після 2015 року", - каже політолог.

Небоженко передбачає, що буде створена приватна фірма на зразок "Шелл", яка "належатиме Сімї". Вона ж укладе угоду із "Газпромом", а не з Митним Союзом.

"Тобто, з одного боку, Янукович хоче підписати якісь хоча б "рамкові" документи восени із Євросоюзом, з іншого — хоче стати власником, разом із Путіним, газотранспортної магістралі. Це - неминуче. Не слід думати, що Росія захопить трубу, радше за все це буде особиста угода між ним і Путіним", - запевняє Небоженко.

Політолог наголошує, що опозиція не здатна нічого зробити у цій ситуації.

"Лише у тому випадку, якщо вона захопити владу у 2015 році, вона зможе розірвати цю угоду", - зазначив він.

Небоженко також наголосив, що є два варіанти розвитку подій. За першого, нова угода враховуватиме норми пакету європейських енергозаконів, які Україна нещодавно підписала.

"За ними не може бути монополіста. Тоді продаж ГТС — не такий вже й страшний для українців. Європа втрутиться у цей процес. Інший варіант - особистий договір, який не буде враховувати нові правила газопостачання. Тоді в нас будуть великі неприємності із Європою, із "Газпромом". Це буде величезний скандал 21 століття. Людина стала президентом для того, щоб продати те, що він не будував. Шанси, що таке станеться - 50 на 50", - каже він.

Політолог прогнозує, що Путін не захоче укладати угоду на зразок американських компаній, а от Янукович наполягає саме на цьому.

"Янукович приватизує частину українських ГТС, і ця фірма, звичайно, не сама Сім'я, а хтось із посередників, укладе угоду із "Газпромом". Втрутиться Європа.

"Ви ж підписали угоду, за якою не можна монополісту володіти усіма видами транспортних артерій", - скажуть. Або буде величезний скандал, або ж Янукович буде слухатися європейські правила і змусить робити це Путіна", - вважає він.

Політолог також звертає увагу на внутрішній аспект приватизації ГТС. Від газотранспортної магістралі стають залежними і Коломойський, і Пінчук, і, найголовніше, Ахметов. Адже Янукович стає монополістом для постачання газу металургійних заводів.

"Це — економічна смерть олігархів. Завтра Янукович скаже населенню: вам даємо газ по 300 доларів, чи - 250, а олігархам по 500. І це катастрофа. Протягом року, всі ці фірташі, ахметови і коломойські стають залежними від Януковича", - розмірковує Небоженко.

Він також додає: "невідомо чи тут більше внутрішньої стратегії, чи зовнішньої".

"Адже також ймовірно, що Янукович таким чином хоче домовитися із Путіним, щоб той дозволив йому залишитися на другий термін. Справа не у газотранспортній магістралі, не в заробітках Януковича, а у тім, що Росія повинна щось отримати таке, окрім Митного союзу, щоб дало б можливість Януковичу піти на другий термін", - каже він.

Зараз ви читаєте новину «"ГТС України може привласнити Сім'я" - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути