четвер, 02 травня 2013 15:38

Україна треба закуповувати газ в Європі на максимально вигідних умовах - експерт

Україна треба закуповувати газ в Європі на максимально вигідних умовах - експерт
Борис Кушнірук. Фото: obozrevatel.com

Україні треба закуповувати газ в Європі на максимально вигідних умовах.

Про це у коментарі Gazeta.ua казав експерт Борис Кушнірук, говорячи про наміри Кабінету міністрів скасувати заборону на приватизацію деяких підприємств "Нафтогазу".

Він зауважив, що якщо все ж таки, такий законопроект буде прийнятий, це не обов'язково означатиме "здачу" газотранспортної системи України, чи її газосховищ.

"Газотранспортна система та газосховища — не є у власності НАК "Нафтогазу". Вони знаходяться у його користуванні, але він не є власником. Це відокремлена власність і вона лише входить в правління НАК. Вона знаходиться на їхньому балансі. Це важливо", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" вважає пропозицію Кабміну щодо дозволу приватизації ГТС державною зрадою

Він також зауважив, що продавати, чи здавати в оренду ГТС Україні в жодному разі не можна, бо це перекриє шляхи для альтернативного постачання газу до України. На думку Кушнірука, українська влада наразі має добре продумати, що надалі треба робити в енергетичній сфері, аби бути максимально незалежними від дорогого російського газу.

"Зараз три структури почали закупівлі газу на польському, та загалом європейському ринку. Попри заяви "Газпрому", що, мовляв, в України немає можливості входу назад газу, то це не зовсім так. Справа в тому, що Росія вирішуючи одну проблему - поставити Україну на коліна, відмовляючи при цьому транспорту газу з території України, тим часом створює іншу передумову до того, щоб ці потужності, які є у наших сусідів, почали працювати в реверсному режимі від України", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватизація дочірніх структур "Нафтогазу" може відбутися в інтересах Сім'ї

Він додав: "Якщо вони задіяні в один бік, вони будуть задіяні і в інший. Тому у нас є можливість закуповувати у найбільш вигідний час, а саме — весняно-літній, коли більшості європейських країн немає можливості накопичувати газ, бо його просто немає де зберігати. У нас така можливість є. Тому зараз у нас є шанс закуповувати газ в Європі на найбільш вигідних умовах і зберігати його".

Нагадаємо, що Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді зняти заборону на приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації.

Відповідна пропозиція міститься в законопроекті №2937 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою реформування НАК "Нафтогаз України", зареєстрованому 26 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спроба приватизувати "Нафтогаз" спровокує протест Західної і Центральної України - експерт

Водночас в Москві вже заявили, що російська сторона в разі створення двостороннього газотранспортного консорціуму візьме зобов'язання транспортувати, як мінімум, 60 млрд куб. м газу через українську газотранспортну систему.

Зараз ви читаєте новину «Україна треба закуповувати газ в Європі на максимально вигідних умовах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути