пʼятниця, 03 травня 2013 19:03

Олігархи ніколи не погодяться на приватизацію ГТС - експерт

Олігархи ніколи не погодяться на приватизацію ГТС - експерт
Фото: zn.ua

Олігархи ніколи не погодяться на приватизацію Росією, чи кимось іншим, газотранспортної системи України.

Про це у коментарі Gazeta.ua казав експерт Борис Кушнірук, говорячи про наміри Кабінету міністрів скасувати заборону на приватизацію деяких підприємств "Нафтогазу". Він переконаний, що зараз українська влада має визначитися, яким чином вона бачать розвиток газового ринку. Найголовнішим завданням, на його думку, має стати позбавлення від дорогого російського газу.

"Насправді Україні потрібно рухатися в бік виконання умов "третього пакету" енергореформ в енергосекторі, які Україна імплементує в рамках співробітництва з Єдиним енергетичним співтовариством, в якій Україна знаходиться вже досить давно. Тому зараз, якщо ми почнемо вибудовувати стосунки в цьому напрямку, то тоді ми, по-перше, можемо позбутися залежності від російського газу", - підкреслив Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після побудови "Південного потоку" український газогін завантажений не буде - експерт

Він додав: "Бо головна там ( в "третьому енергопакеті") теза полягає у тому, що має бути вільний доступ до мереж, щоби була можливість в цю мережу завести газ, щоби можна було його зберігати у сховищах".

У разі ж приватизації ГТС, доступ до мереж перекриється, переконаний експерт.

"Якщо і закуповувати газ, то найвигідніше це робити у весняно- літній період. Нам це вигідно робити, на відміну від європейських країн, у яких немає де його зберігати. Тому ми були б зацікавлені у тому, щоби саме в цей період бізнес та НАК "Нафтогаз" купував цей газ і після того мав можливість його використовувати. Але для цього має бути система входу-виходу. Тобто, має бути вільний вхід та вихід із систему. Тоді ми отримаємо конкретне середовище, коли просто НАК "Нафтогаз" знизить об'єми закупівлі російського газу. Тоді вже вони (Росія) будуть іти до суду і казати, чому ми "такі кляті не купуємо супердорогий газ", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін запропонував Раді дозволити приватизацію "Нафтогазу" та оренду ГТС

Експерт додав: "Якщо ми підемо таким шляхом, то це може бути правильний шлях. При чому, певні передумови для цього є".

Він також висловив переконання, що в приватизації ГТС в Україні насправді ніхто не зацікавлений.

"Ніхто в українському бізнесі, ті самі олігархи не погодяться з тим, що замість державної монополії з'явилася приватна монополія. І це певною мірою є запорука того, що є шанси, що ми отримаємо справді конкурентний ринок і можливість суттєво скоротити споживання російського газу", - підсумував експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді зняти заборону на приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект про оренду ГТС з'явився відразу після візиту влади до Москви - джерело

Відповідна пропозиція міститься в законопроекті №2937 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою реформування НАК "Нафтогаз України", зареєстрованому 26 квітня.

Водночас в Москві вже заявили, що російська сторона в разі створення двостороннього газотранспортного консорціуму візьме зобов'язання транспортувати, як мінімум, 60 млрд куб. м газу через українську газотранспортну систему.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи ніколи не погодяться на приватизацію ГТС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути