пʼятниця, 26 квітня 2013 18:02

Кабмін запропонував Раді дозволити приватизацію "Нафтогазу" та оренду ГТС

Кабмін запропонував Раді дозволити приватизацію "Нафтогазу" та оренду ГТС
Уряд розробив законопроект про приватизацію "Нафтогазу". Фото: lifedon.com.ua

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді зняти заборону на приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації.

Відповідна пропозиція міститься в законопроекті №2937 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою реформування НАК "Нафтогаз України", зареєстрованому 26 квітня.

Уряд пропонує внести відповідні зміни у низку законів України, зокрема про трубопровідний транспорт, і дозволити приватизацію зазначених вище об'єктів за умови прийняття такого рішення Кабінетом міністрів. У тому числі Кабмін пропонує дозволити оренду об'єктів магістрального трубопровідного транспорту.

У разі прийняття законопроекту, за рішенням уряду можна буде здійснювати відчуження основних фондів, акцій та часток у статутному капіталі державних підприємств, що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та його зберігання в підземних сховищах.

Також пропонується дозволити передачу основних фондів акцій і часток таких підприємств з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного капіталу інших юридичних осіб, та вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження основних фондів, акцій і часток .

Раніше президент Віктор Янукович заявляв, що Україна розглядає можливість передачі ГТС в оренду для забезпечення необхідних засобів її модернізації, утримання в належному технічному стані та одержання гарантій обсягів транзиту.

Систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни експлуатує ПАТ "Укртрансгаз". Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд. куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує "Укртрансгаз", становить 38,6 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км, газопроводів-відводів - 16,4 тис. км.

Компанія Baker Tilly вже провела оцінку ГТС "Укртрансгазу", включаючи підземні сховища газу та об'єкти інфраструктури, проте її результати поки не оприлюднені.

Українська влада раніше заявляла, що вважає оптимальним створення тристороннього консорціуму з паритетною участю російських і європейських компаній, що дозволить залучити кошти в модернізацію системи, підвищити її надійність і пропускну здатність.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін запропонував Раді дозволити приватизацію "Нафтогазу" та оренду ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути