вівторок, 22 травня 2012 12:08

Європарламент має намір пожурити Україну за корупцію та виборче правосуддя

Європарламент має намір пожурити Україну за корупцію та виборче правосуддя
Європарламент підготував новий проект резолюції щодо України. Фото: obozrevatel.com

Європейський парламент (ЄП) вказує Україні на проблему виборчого правосуддя і високого рівня корупції, і в той же час вітає створення Конституційної асамблеї і ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу.

Такі положення включені в спільний проект резолюції щодо України, ситуацію щодо якої Європарламент розгляне на поточному тижні, починаючи з вівторка.

"Європейський парламент засудив поведінку прокуратури, судові процеси, а також вирок щодо Юлії Тимошенко, як порушення прав людини і порушення законності, а також піддав критиці ситуацію у в'язницях, використання виборчого правосуддя проти Юрія Луценка, Валерія Іващенка та інших", - сказано в проекті резолюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко в дуже важкому психо-емоційному стані через камери - віце-президент Європарламенту

Разом з тим, депутати Європарламенту беруть до уваги прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу в Україні, що є частиною комплексної судової реформи. У проекті йдеться про необхідність продовження цих реформ в тісній співпраці з Венеціанською комісією Ради Європи.

"Приймається до уваги, що всеосяжна реформа судової системи і заходи щодо забезпечення дотримання законності при проведенні кримінальних розслідувань та судових процесів, у тому числі принципу справедливого, неупередженого і незалежного судового розгляду, досі не були реалізовані в Україні", - відзначає ЄП в проекті резолюції.

Європарламентарії звертають увагу на високий рівень корупції і зловживань владою в Україні, проте наголошують, що кримінальні процеси не повинні використовуватися в політичних цілях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Європарламенту просять ГПУ пустити їх до Тимошенко

ЄП також висловлює жаль з приводу вироку колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко і підкреслює, що зміцнення верховенства права та незалежності судової влади, а також ініціювання надійної боротьби з корупцією необхідні не тільки для поглиблення відносин між ЄС та Україною, а й для консолідації демократії в країні.

Крім того, Європарламент закликає українську владу забезпечити прозорість касаційного процесу в справі Тимошенко і забезпечити повну повагу прав всіх ув'язнених, у тому числі Тимошенко, Луценка і Іващенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО висловило Україні занепокоєння з приводу політичних репресій

Також ЄП підтримує проведення успішного чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 в Польщі та Україні. "Висловлюючи підтримку успішному проведенню Чемпіонату Європи з футболу 2012 в Польщі та Україні, ЄП закликає європейських політиків, які відвідають матчі Євро-2012 в Україні (як приватні особи), публічно заявити про свою поінформованість про політичну ситуацію в країні і спробувати відвідати політичних ув'язнених у в'язниці", - сказано в проекті резолюції.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент має намір пожурити Україну за корупцію та виборче правосуддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути