четвер, 02 червня 2011 16:25

Банкова нав'язує людям псевдопроблеми, щоб врятувати Януковича - Таран

Банкова нав'язує людям псевдопроблеми, щоб врятувати Януковича - Таран

Влада не досягнула за рік жодних економічних та соціальних успіхів, тому нав'язує суспільству провокативні політичні та ціннісні питання. Рейтинг неповернення Януковича близький до межі, тому на Банковій придумують сценарії з мовою, "червоним прапором" та інші "псевдопроблеми"

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив Віктор Таран, директор Центру політичних студій та аналітики.

Владі потрібно загострення внутріполітичного протистояння між регіонами?

На сьогоднішній день влада не має можливості доносити позитивні та об'єднуючі посили для всього українського суспільства. За перший рік вона не досягнула жодних економічних чи соціальних успіхів. Під час виборчої кампанії Янукович обіцяв зробити з України конкурентну, економічно сильну та соціально стабільну державу. До цього часу, крім загальних декларацій, нічого не зроблено.

Ситуація в економіці за рік не покращилась, зростають ціни на бензин та продукти харчування, росте інфляція. Результатом цього стало падіння рейтингу ПР та Януковича. На Банковій серйозно занепокоєні цією ситуацією., адже окрім загального падіння рейтингу Януковича, у нього продовжує рости негативний рейтинг. На сьогоднішній день, за даними Фонду Демініціативи, він складає 53 %. У політтехнологів є таке поняття – рейтинг неповернення. Чим більший цей негативний рейтинг, тим важче кандидату буде боротися на виборах. А якщо він складатиме 55% і вище, то шансів у кандидата виграти вибори без грубих порушень фактично не має.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Під Верховною Радою плювали на депутатів і посилали Януковича

Єдине, що залишається владі, - піднімати політичні та ціннісні питання. Як результат, приймаються закони про "червоний прапор," зміни у "мовному питанні" на місцевому рівні, відбувається переписування Міносвіти підручника історії, введення російських класів у школах та дитячих садочках.

Ці всі провокативні намагання побудувати в Україні такий собі "Русскій мір" викликають супротив у іншої половини українського суспільства, примушуючи його представників вживати радикальні та інколи неадекватні дії. І ми з вами бачимо на екранах телебачення бійки у Львові, радикальні заяви політиків у ток-шоу. Ми всі занурюємося у світ псевдопроблем, які нав'язуються нам технологами з Банкової.

Паралельно ці дії мають на меті показати українському суспільству таку собі викривлену картинку, яка має створити "ілюзію," що єдиною альтернативою владі та реальною опозицією сьогодні є партія "Свобода" та її лідер Олег Тягнибок. Саме його провладні технологи бачать ідеальним кандидатом для Януковича у другому турі Президентської кампанії 2015 року.

Чому?

Уявіть собі ситуацію, коли в другому турі Президентської кампанії ви отримаєте вибір між Януковичем і Тягнибоком. На фоні радикального Тягнибока Янукович виглядатиме єдиним прийнятним варіантом як для українського суспільства, так і для західних партнерів України. Ми опинимося в ситуації з анекдоту: "Їжачки плакали, кололись, але вимушені були їсти кактус."

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Донецьку на святкуванні десантники потоптали прапор ОУН-УПА

І цей сценарій є абсолютно реальним. На фоні соціально-економічних негараздів суспільство прагне сильних політиків, які декларують популістичні та націоналістичні лозунги. Ситуація не є унікальною для України. Нині неонаціоналістичні погляди набирають обертів і у наших сусідів. Ми всі з вами добре пам'ятаємо, що відбувалося у грудні минулого року в Москві на Манежній площі, де кілька десятків тисяч молодих людей кидали "зіг хайль" в єдиному пориві, а потім виловлювали по місту і били представників інших національностей.

В Європі націоналістичні настрої зростають у Франції, Угорщині, Швейцарії, Італії. Подивіться навіть на тиху Шотландію, де нещодавно на останніх виборах до влади прийшла ультраправа партія. І там нині ставиться питання про незалежність Шотландії.

А ця гра безпечна для самої влади?

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Львові пройшла колона з Бандерою і Шухевичем

Подібна гра влади, направлена на радикалізацію настроїв є дуже небезпечною в першу чергу для України – країни, яка не має спільних ціннісних основ. Влада не розуміє, що її дії можуть призвести до того, що Україна, як держава, може просто перестати існувати. Ми чуємо заклики Симоненка та Маркова про федералізацію. Сьогодні на Сході та Півдні України серйозно обговорюється питання, що західноукраїнські землі треба вивести зі складу України. Влада не усвідомлює, що подібні розмови точаться і в Криму, мешканці, якого давно хочуть ввійти до складу РФ. Тому подальша ескалація подібних конфліктів на місцевому рівні може дійсно поставити питання про цілісність держави України в її нинішніх кордонах.

Що робити владі в цій ситуації?

Владі треба зробити найскладніше – перестати ділити Україну і нарешті почати її об'єднувати. А для цього потрібно припинити переслідувати опозицію, грати на питаннях мови, історії і зайнятися вирішенням конкретних проблем. Розпочати нарешті реальний та відкритий діалог зі своїми громадянами, в ході якого обговорити та домовитися з усіма, яку країну ми всі разом збираємося будувати. Починати обговорювати майбутнє України, а не її минуле, поставити табу на обговорення певних тем та визначити стратегічні напрямки розвитку країни. США, коли стратегують розвиток країни, мислять на 50 років, Китай на 70 років уперед.

Зараз ви читаєте новину «Банкова нав'язує людям псевдопроблеми, щоб врятувати Януковича - Таран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути