четвер, 04 жовтня 2012 13:46

Янукович хоче забрати у Верховної Ради право призначати суддів

Янукович хоче забрати у Верховної Ради право призначати суддів
Віктор Янукович "символічно"підписуватиме призначення суддів після того, як їх обере кваліфікаційна комісія. Фото: liga.net

Президент Віктор Янукович ініціює виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів.

Про це повідомив радник президента - керівник головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов на 1-му судовому форумі Асоціації юристів, повідомляють "Українські новини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав закон, який скорочує повноваження прокуратури

За його словами, у другій половині дня четверга в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича щодо змін у розділ Конституції "Правосуддя".

"Наступна позиція – це повне відсторонення парламенту й інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посаді", - сказав радник президента.

Портнов зазначив, що, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і одразу призначати їх безстроково за новою процедурою.

"Рішення про це (призначення) буде ухвалювати Вища кваліфікаційна комісія в тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює. Це – тестування, конкурсні принципи", - заявив він.

"Після цього – Вища рада юстиції, яка вже в новому складі має бути сформована з більшістю суддів, і після цього президент буде підписувати акт, який носить винятково церемоніальний характер", - сказав Портнов.

Крім того, за його словами, пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий кримінально-процесуальний кодекс надасть необмежені повноваження прокурорам та суддям - правозахисник

"Сьогодні парламент дає згоду на залучення до кримінальної відповідальності судді. Це повноваження також передається дисциплінарно-кваліфікаційним органам: Вищої кваліфікаційної комісії й Вищій раді юстиції", - повідомив Портнов.

За його словами, також передбачається низка інших змін.

Як відомо, зараз Верховна Рада призначає суддів судів загальної юрисдикції безстроково (на перші 5 років служби суддів призначає президент), також парламент призначає частину суддів Конституційного Суду.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче забрати у Верховної Ради право призначати суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути