неділя, 31 серпня 2014 08:50

"Якби в нас досі не було своєї армії, то був би хаос" - експерт

"Якби в нас досі не було своєї армії, то був би хаос" - експерт
фото: www.facebook.com

Президент Росії Володимир Путін перейшов межу, за якою для Європи і США страх нестабільності та нової війни більший, ніж можливі економічні втрати. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав Олег Грицаєнко, заступник директора Центру міжнародних та порівняльних досліджень.

"Захід ретельно прораховує кожен свій крок. Канцлер Німеччини Ангела Меркель не піклуватиметься про українців більше, ніж про власних громадян", - зауважив експерт.

За його словами, підтримка Євросоюзом залежить від рішучості України.

"Якби в нас досі не було своєї армії, то був би хаос — і не тільки на Донбасі. Важко підтримувати країну, яка не бореться за себе сама. Гроші на відновлення і розвиток економіки Захід виділятиме стільки, аби не допустити найгіршого. Решта — наша справа. Доведеться самостійно вибиратися з кризи", - зазначив Грицаєнко.

Він вважає нереалістичною обіцянку спікера Олександра Турчинова, що за п'ять років Україна вступить в Євросоюз.

"ЄС не має можливості приймати нових членів. Не варто сподіватися, що наступного року будуть значні зрушення. Нам спершу потрібно запровадити всі європейські норми, покращити інвестиційний клімат. Тоді можна буде говорити про перспективу членства. Тут є вибір: стати підконтрольними Брюсселю чи зберегти статус, як у Норвегії — залишитися незалежною країною, але з безвізовим режимом і тісною економічною співпрацею з Євросоюзом. Другий варіант для України — привабливіший. Привітати Україну у складі ЄС для багатьох європейців ментально важко. Минув період, коли вони приймали сміливі рішення, розширювали свій вплив. Зараз континент у стані застою. Коли починаються розмови про розширення ЄС, пересічний європеєць хапається за гаманець і думає: скільки грошей із нього здеруть?", - додав Грицаєнко.

Зараз ви читаєте новину «"Якби в нас досі не було своєї армії, то був би хаос" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути