середа, 13 липня 2016 13:10

Це – гра на довгу дистанцію, коли сил уже немає й на коротку

Політтехнолог і керівник парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів заявив, що нинішній глава держави братиме участь у чергових виборах президента. Вони мають відбутися 2019 року.

Віктор Ющенко намагався залишитися на другий термін 2010-го, однак набрав 5,45 відсотка голосів. Порошенко зможе отримати більше?

Президент має бути чіткий, радикальний і тримати слово. Якщо не тримає, то нащо він здався? Я вже мрію про українського Піночета (Августо Піночет – президент Чилі у 1974–1990 роках, диктатор. – Країна) Такий не буде боятися чи оглядатися, а працюватиме для України.

Сашко ЛІРНИК, 53 роки, письменник

Автор: REUTERS
 

У мене не було очікувань, що Порошенко змінить Україну, демонтує квазірадянську державу і перетворить її на західну демократію. Це – НЕ ТА ЛЮДИНА, ЯКА МОЖЕ ЗРОБИТИ РАДИКАЛЬНІ РЕФОРМИ.

Головне, що зробив Порошенко, – утримав Україну в момент, коли держави практично не було. Вона була демонтована Януковичем. Але Петро Олексійович не вміє говорити з народом. Він не пояснює своїх дій і їх причин. Наприклад, історія з генпрокурором, яка тягнулася невідомо скільки.

Не заперечую, що Порошенко може ще раз стати президентом. Путін зумів у негативному сенсі змінитися від першого президентства до третього так, що це – дві різні людини. Чому не може Порошенко так змінитися у позитивному розумінні?

Мирослав МАРИНОВИЧ, 67 років, правозахисник

Якщо Петро Олексійович балотуватиметься, то пролетить. Ішов на цю посаду як камікадзе. Було зрозуміло, що це – квиток в один кінець. Якби навіть не наробив помилок, все одно розгубив би популярність. Але їх стільки, що скоро буде політичним трупом. Порошенко лишив за собою БАГАТО НЕВИПРАВДАНИХ СМЕРТЕЙ. Не має достатньої хоробрості в політичних рішеннях. Припустився помилок під час боїв за Іловайськ, нерішучість у виборі верхівки в Генштабі, загравання з Росією і сепаратистами. Також мав вичистити суддів і прокурорів. Нічого цього не зробив. Тому приречений. На жаль, на заміну йому нікого поки що немає.

Діана МАКАРОВА, 53 роки, волонтер

У нас на виборах завжди перемагає опозиція. Єдиний Кучма правив двічі. Але тоді він грамотно скидав вину на парламент. А зараз усюди призначені люди Порошенка, тому й звинувачують його. У політиці є неписане правило: не брати на себе більше публічності, ніж можеш здужати. Порошенко потрапляє в ту ж пастку, в яку зайшов Янукович. Хоча він – найрозумніший президент за час незалежності, гарний дипломат. Слідкує за репутацією – його піарники грамотно на все реагують. Але неможливо безкінечно обдурювати людей. Українці бачать, що з корупцією ніхто не бореться. За їхній рахунок люди у владі вирішують свої питання. ПЕРЕДУМОВ ДЛЯ ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ НЕМАЄ. З чим він ітиме на другий термін?

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, 37 років, політолог

У Порошенка попереду ще майже три роки президентства. Тому він ще може довести, що не вичерпав себе як лідер країни. Має шанс на другий термін ще й тому, що на горизонті немає гідної альтернативи.

Епопея навколо колишнього генпрокурора Шокіна вкрай неприємно вразила навіть прихильників Петра Олексійовича і знищила його рейтинг. Але після двох попередніх призначень він ­зробив генпрокурором Юрія Луценка. Це свідчить, що Порошенко все ж робить висновки. Намагається хоч якось задовольняти спрагу суспільства до реформ і конкретних результатів.

Основна проблема Порошенка – ­НАМАГАЄТЬСЯ КЕРУВАТИ КРАЇНОЮ, НЕМОВ СВОЇМ БІЗНЕСОМ. Тому в зовнішніх відносинах його супроводжує успіх, а у внутрішніх – провал за провалом. Він не вміє рубати з плеча. Іде на компроміс із корумпованою системою і цим губить країну.

У майбутніх підручниках історії напишуть, що президент Порошенко ЗУПИНИВ ВІЙНУ. І це буде правдою.

Ірина БЕКЕШКІНА, 64 роки, соціолог

Автор: REUTERS
  Президент України Петро Порошенко прибув до Франції для участі в саміті,  2 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко прибув до Франції для участі в саміті, 2 жовтня 2015 року

Чи стане Порошенко вдруге президентом, залежить від того, хто ще балотуватиметься. Чи будуть це Тимошенко, Садовий, Бойко? Чи підуть Савченко і Саакашвілі?

Якщо б вибори провели сьогодні, то перемогла б Юлія Тимошенко. Важко сказати, що буде за майже три роки. Однак у чинного президента є потенціал пройти в другий тур і мати там достойний вигляд. Його рейтинг падає, але не критично. Порошенко розчарував усіх із продажем бізнесу. Не виконав більшість передвиборних обіцянок. Але зараз робить багато у військовій сфері та міжнародних справах. Підписав Мінські угоди. Погані вони чи добрі, але до їх реалізації гинули 500 людей в АТО за день, а зараз – двоє. Путін далі не йде.

За допомогою своєї фракції Порошенко поставив своїх генпрокурора, прем'єра. Цим узяв на себе велику відповідальність і ПОЧАВ ДУЖЕ НЕБЕЗПЕЧНУ ГРУ. Бо раніше багато чого можна було спихнути на попереднього прем'єра.

Денис БОГУШ, 43 роки, політтехнолог

Якщо президентська челядь за майже три роки до виборів починає говорити, що лідер країни піде на другий термін, це означає: він може не добути й першого. Те саме було в Януковича. Це – ГРА НА ДОВГУ ДИСТАНЦІЮ, КОЛИ СИЛ УЖЕ НЕМАЄ й НА КОРОТКУ.

Два роки після Майдану показали: олігархічне НАЧАЛО у Порошенка перемогло президентське. Якщо Петро Олексійович і президент, то в першу чергу – корпорації Roshen.

Згубні для України Мінські угоди, "панамські досьє", переслідування тих, хто врятував країну від розгрому з боку Росії, – усе це неприпустимо для людини, яка претендує на другий президентський термін. Справжній лідер повинен спиратися на тих, хто має авторитет у суспільстві, а не на вузьке коло далеких від народу політтехнологів.

Михайло ГОНЧАР, 53 роки, експерт з енергетики

Порошенко на посаді президента – це одне із найбільших лих для України, після Януковича. Він кинув країну в прірву корупції, бідності й відсутності перспектив. Віддаляємося від Європи за всіма показниками. За два роки втратили більш як десятиліття.

Порошенко – патологічний брехун. Усі передвиборні обіцянки виявилися абсолютною неправдою.

Команда глави держави думає, що збереже владу з допомогою зосередження більшості фінансів і медіа в одних руках. Розробляють плани подовження президентства через настрої "вічної влади" та розуміння, що ПОРОШЕНКО НЕПРЕЗИДЕНТ МОЖЕ ОПИНИТИСЯ НА ЛАВІ ПІДСУДНИХ.

Він із 1999 року не мав права займатися бізнесом. На посадах у Раді нацбезпеки та оборони, міністра, президента нехтував цією забороною. Тобто використовує становище для матеріального збагачення. Такий тренд задається усій державі.

Друга проблема в тому, що заради влади Порошенко здатен на все. Він уклав таємні домовленості з Путіним. Прикладом є фактична федералізація України. Закон "Про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" 16 вересня позаторік продавив через парламент особисто президент.

Олесь ДОНІЙ, 46 років, колишній народний депутат

Петро Порошенко у виборах на другий термін отримає більше голосів, ніж свого часу Ющенко. Бо зберіг владу на місцях і використовує адмінресурс. Усі високі чиновники служать "Блоку Петра Порошенка". Жодного вже не призначають без благословення фракції президента.

Ми із Порошенка нічого не маємо і вже не візьмемо. Він увійде в історію як непатріот. Дивує, що не зробив висновків із долі Ющенка і Януковича.

Нам потрібна парламентсько-­президентська республіка. Це вбереже країну від несподіванок.

Василь КУРІЙ, 41 рік, активіст ГО "Майдан Старосамбірщини"

Порошенко неспроможний керувати країною. Тим паче в умовах війни. У Конституції прописано: президент зай­мається зовнішньою та безпековою політикою. Однак успіху у відбитті агресії Російської Федерації не бачу. Каже, що Мінські домовленості зупинили війну. Але МАЙЖЕ ПОЛОВИНА ЗАГИБЛИХ – ПІСЛЯ МІНСЬКА-2. Вбивають не тисячами, як у Іловайському котлі чи Дебальцевому, але щодня гинуть один-два бійці. І це вже вважається нормою.

Президент фактично підставив усю армію та добровольців, які рятують країну ціною свого життя. Вище політичне керівництво не включило правові режими, що відповідали би воєнному часу. Армія не має права брати участь у громадянському конфлікті, за міжнародним законодавством. А у нас не розірвані дипломатичні відносини з Росією, юридично не закріплено, що йде війна, не запровадили воєнний стан. Називають це антитерористичною операцією. Мінські домовленості написані так, начебто маємо громадянську війну. Цим Порошенко фактично показує світу, що армію в мирний час використовують проти мирних співгромадян.

Якщо президент тиснутиме на нардепів, щоб проголосували за вибори на окупованих територіях Донбасу – зруйнує українську політичну націю та незалежність від Росії.

Петро Олексійович має ті ж хвороби, що і Янукович чи Кучма. Прагне розширити свої повноваження. Говорить, що слід знімати недоторканність із депутатів, але не дає вносити проект закону про імпічмент президента. МАЄ ОФШОРИ, ЗАЙМАЄТЬСЯ КОРУПЦІЄЮ, ОДНАК ЖОДЕН ОРГАН НЕ МОЖЕ ПРИТЯГНУТИ ЙОГО ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

Хорошим буде глава держави, який створить систему стримувань і противаг. Щоб ніхто не міг узурпувати владу. Нині українці не довіряють президенту. Цей інститут такий дискредитований, що від нього можна відмовитися.

Олександр ХАРА, 40 років, експерт із міжнародних відносин

Автор: REUTERS
  Петро Порошенко молиться на Великдень у Володимирському соборі в Києві 11 квітня 2015 року
Петро Порошенко молиться на Великдень у Володимирському соборі в Києві 11 квітня 2015 року

Порошенко не вичерпав себе як президент, бо йде більш-менш правильним шляхом. Але спирається більше на людей, яким довіряє, ніж на тих, хто вміє робити справу. Звідси у нас начальник Генштабу – Віктор Муженко, міністр інформації – повністю некомпетентний Юрій Стець, ще – прем'єр Гройсман. ПОРОШЕНКО ПРОДОВЖУЄ БОРОТИСЯ ЗА ВЛАДУ. А ТРЕБА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЇЇ.

В Україні всі президенти ігнорували медіа та настрої людей. Порошенко першим виявився чутливий до суспільної думки і почав на це реагувати. Але по суті симулює те, що від нього очікують. І продовжує красти, як і його попередники. Але в питаннях війни приймав правильні рішення. Наприклад, наступ у червні 2014-го, коли ми майже звільнили Донбас. Правильними кроками були Мінськ-1 та Мінськ-2. Більшість просто забули, на фоні чого все відбувалось.

Історія дала шанс Порошенку ввійти в неї людиною, що перемогла одну з найпотужніших держав. Президенту-переможцю народ би пробачив усе. На жаль, він намагається все об'єднати – узурпувати владу, красти гроші і при цьому захищатись від російської агресії. Питань до Порошенка багато. Однак більше турбує, хто після нього?

Віталій ДЕЙНЕГА, 32 роки, засновник волонтерської організації "Повернись живим"

Порошенко ніколи не повторить свого піку 2014 року. Але він до останнього залишатиметься активним гравцем. До останнього – означає доки прийде якісно нова генерація, якої навіть на горизонті не видно.

Відставка Порошенка можлива лише через стан здоров'я або смерть, прости Господи. Далі він теж буде в політиці, але не як президент. ПОРОШЕНКО СТАВ ПОКРАЩЕНИМ, ПРИЧЕПУРЕНИМ ЯНУКОВИЧЕМ. Того цікавив лише власний бізнес-­приріст, а цього – власний бізнес-приріст плюс репутація державного діяча. Він вважає, що перше є справедливою винагородою за добрі діла на користь країни. Але країна це розкусила.

Друга каденція для Порошенка стане ва-банком. Ніхто не знає, як далеко ладен зайти політик, який відчуває зашкальний градус розчарування в собі. Ми на порозі великого шухеру. Президент увімкне всі інстинкти самозбереження, і це буде ще один експеримент над народом.

Остап ДРОЗДОВ, 36 років, тележурналіст

Порошенко вчився на помилках Віктора Ющенка. Він пробує узурпувати владу, опираючись на БПП. Це насправді не блок, а єдина партія з лояльних до президента людей. А в "Нашій Україні" Ющенка було дев'ять партій і підгетьманів зі своїми булавами.

Однак Порошенко не здатен вивчити: не виконуючи своїх обіцянок – втрачаєш рейтинг. У нього він обвалився. Петро Олексійович не вирішив конфлікт на Донбасі. Немає деолігархізації України і безвізового режиму з ЄС. Немає справедливості. ЧОМУ ХОДЯТЬ СПОКІЙНО ПО ЗЕМЛІ ДОБКІН, КЕРНЕС, КОЛЕСНІКОВ, ЄФРЕМОВ, ФІРТАШ? Ніхто з оточення Януковича не сидить, бо це – кругова порука. Порошенко був при витоках Партії регіонів, міністром в уряді Азарова. Вони йому допомагали, тепер він – їм.

І далі працює негласний договір, укладений за Кучми: дозволяємо вам унизу красти, скільки зможете, а ми на горі будемо красти, скільки захочемо.

Однак є купа пристосуванців і засліплених людей. Тому на чергових виборах Порошенко перевищить результат Ющенка 2010 року. Але президентом не стане. Хто ним буде – не бачу. І це лякає.

Тарас ЕЛЕЙКО, 43 роки, підприємець, воїн аеророзвідки Української добровольчої армії

Щоб вибороти друге президентство, Порошенку доведеться витратити колосальні ресурси. Адже його рейтинг упав до рівня "пізнього Ющенка". Але не думаю, що це зупинить Петра Олексійовича. Тим більше є час хоча б частково виправити ситуацію. Один із потрібних для цього кроків – призначення Юрія Луценка генпрокурором. Той начебто почав робити те, чого чекає суспільство.

Діяльність президента супроводжують як масиви негативу, так і позитивні тенденції. Вони такі перемішані, що складно сказати, який вектор тримає Україна. Тільки час покаже, з яким знаком пройшла для нас ця епоха – плюсом чи мінусом.

Порошенко побудував свою владу в революційному хаосі на консенсусі між впливовими групами бізнесу. Жоден з олігархічних кланів не має ультимативної сили. Але в кожного її достатньо, щоб змусити інших враховувати свої інтереси. Найгірше тут те, що "договорняки" реставрують корупцію.

Карл ВОЛОХ, 57 років, підприємець, блогер

Зараз ви читаєте новину «Це – гра на довгу дистанцію, коли сил уже немає й на коротку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути