четвер, 11 липня 2013 16:16

У міліцію потрапляє 10% відвертих садистів і ґвалтівників - адвокат

У міліцію потрапляє 10% відвертих садистів і ґвалтівників - адвокат
Фото: foto.delfi.ua

У Врадіївці стався правовий Чорнобиль. Про це каже Олег Веремієнко, столичний адвокат.

- І такий може виникнути будь-де, бо вся судово-правова система країни відсутня у принципі. У Врадіївці головний лікар дав наказ знищити докази зґвалтування, суддя у перші дні насильників не затримав, прокуратура лише спостерігала. Бо всі один від одного залежать.

Як систему виправити?

- Існуючу - ніяк. Її треба знищити і збудувати з нуля. Звільнити всіх міліціонерів і набрати нових, як це зробили у Грузії. В українців і грузинів однаковий менталітет, реформи спрацювали там - працюватимуть і у нас. Треба зробити скляні райвідділи, цілодобове відеоспостереження. У нас воно начебто є, але відео зберігається лише 40 днів. Таке відео має зберігатися запакованим і до нього мають мати доступ, як мінімум два офіцери, щоб було з кого спитати. Судді у жодному разі не повинні обиратись довічно. В країні людей засуджують по телефонному дзвінку. А президент хоче сам призначати суддів, ці зміни хочуть внести до Конституції. За міліцією має бути встановлений прокурорський контроль. Для цього треба розділити функції прокуратури. Розслідуваннями міліцейських катувань має займатися незалежна від прокуратури структура.

Як досягнути результату менш радикальними змінами?

- Треба ряд нововведень. Перше: під час оформлення на роботу міліціонерів мають детально обстежувати психологи. Зараз у системі 10% відвертих садистів і насильників. Збільшити кількість психологів, які будуть працювати у міліції. Друге: кожні 3 роки міліціонери мають проходити тест на схильність до насильства. Не склав - втратив роботу. Люди, які працюють без вихідних, деградують. На соціальній сторінці одного з ґвалтівників Ірини Крашкової я бачив приховані заклики до насильства. Третє: системі необхідна незалежна судово-медична експертиза. Зараз вона державна, більшість експертів на боці міліції.

Як позбутися вибивання показів?

- В Україні треба удвічі менше міліціонерів, але професіоналів. Треба провести переатестацію, штат удвічі скоротити, решті - удвічі збільшити зарплату. Сьогодні служба у міліції не є престижною. Туди не йдуть люди, які мають нормальну освіту, переконання. А йдуть люди, які змушені заробляти гроші. Треба зробити такі умови праці, щоб людина не думала, де взяти гроші, щоб прогодувати свою родину. Міліціонер має дорожити своєю роботою, боятися її втратити. Зараз режим тримається на голодній і бідній міліції. Якщо міліція стане народною, тоді режим впаде.

Відставка Віталія Захарченка змінить ситуацію?

- Ні. Міністр лише політична фігура. Випадки міліцейського свавілля були і за "помаранчевого" Луценка. Вся міліцейська система - вирощений суспільством монстр зі зброєю і повноваженнями, який потрохи починає пожирати суспільство. Докотимось до того, що половина країни буде сидіти, а інша половина охороняти.

Зараз ви читаєте новину «У міліцію потрапляє 10% відвертих садистів і ґвалтівників - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути