Ексклюзиви
середа, 10 липня 2013 15:04

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

"Міліція постійно фальсифікує деталі вбивства сина". На Черкащині збирають підписи за відставку міністра Захарченка
10

Фото: Фото Романа Чорномаза

Сьогодні в місті Умань на Черкащині активісти з Врадіївки почали збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та на підтримку переатестації працівників міліції.

О 10.50 у парку Шевченка, що навпроти міськвідділу міліції, троє чоловіків обирають місце на траві між ялинками й кладуть на траву туристичні рюкзаки. Це Василь Любарець, Сергій Каплін та Григорій Березовський.

"Ось гарне місце. І від дороги нас видно, і сонце не смалить", - говорить Григорій Березовський. Він єдиний із присутніх, хто проживає у Врадіївському районі. На темно-синій клітчатій сорочці та світлих штанах чоловіка видно сліди пилу. Починає розкладати намет на траві.

"Ми вже четвертий день у дорозі. Йдемо пішки із Врадіївки до Києва. Плануємо 18 липня о 18.00 годині влаштувати мітинг у столиці. Пройшли через багато сіл. У кожному реагують на нас по-різному: більшість підтримують, деякі крутять пальцем у скроні. Учора вийшли із Голованівська, пройшли Межирічку, Краснопілля, Полонисте та Перегонівку. Звідти вночі довелось добиратись попутними автівками, бо машину нашого товариша, який віз нам наші речі, затримала ДАІ. Так і ночували під МРЕУ ", - говорить Василь Любарець. Поправляє оранжевий картуз на голові. Одягнений у  темну вишиванку з написом "JESUS BROTHER" на спині та чорні джинси. Одяг чоловіка брудний, на кросівках місцями засохло багно.

Обличчя засмагле, не голене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліціонери протаранили машину свідків зґвалтування

"Аякже, вночі добрались, - говорить невисокий чоловік, який спостерігає за мітингувальниками. - Учора десь годин в сім вечора бачили, як вони вечеряли в кафе "ТТ" в Умані".

"Не забудьте зробити табличку "Приймальня народного депутата", щоб міліція та СБУ до нас не причепились", - говорить нардеп Сергій Каплін. Він єдиний із присутніх має чистий випрасуваний одяг.

Тротуаром повз намет проходять люди. Озираються, знизують плечима.

"Приєднуйтесь до нас. Якщо маєте скарги на міліцію чи комунальні служби, реєструйте, ми подамо запити до Верховної Ради та прокуратури", - говорить Григорій Березовський.
Із п'ятиповерхового будинку біля парку підходить жінка, на вигляд років 50. Представляється Полею.

"Я із вікна побачила вас. Дуже правильно, що ви прийшли до нас, тут такий безлад твориться. У мене сусідів багато постраждало від дій міліції, одному хлопчику навіть печінку мало не відбили, так катували. Вони зараз на роботі, а ввечері до вас прийдуть і розкажуть про все. Треба щось винести вам поїсти. Маю сало, хліб та огірки, зараз принесу", - говорить жінка.

До намету підходить подружня Олена і Володимир Півні. Приїхали до Умані власним авто із Ульянівки Кіровоградської області. В руках тримають фото молодого хлопця у формі співробітника ДАІ.

"5 червня 2009 року загинув наш син. Він працював у місцевому ДАІ. Ввечері 4 червня він посварився із командиром взводу, сказав, що добром це не скінчиться. Наступного дня, нам зателефонували і сказали, що син застрелився на службі. Його знайшли у службовій машині. Слідство визначило, що це самогубство, але це не так. Занадто багато деталей не сходяться. На пістолеті, з якого він начебто застрілився, не знайшли відбитків пальців сина, не знайшли й його особисті речі. Та й сама рана від кулі свідчить про те, що стріляли у потилицю. А хто ж сам собі туди вистрілить. Міліція постійно фальсифікує деталі вбивства сина, ми вже двічі поновлювали кримінальну справу, безрезультатно. Зараз оскаржуємо рішення у суді. Дуже сподіваємось на вашу допомогу", - розповідає мати загиблого Олена Півень.

Перехожі зупиняються, цікавляться що відбувається, для чого намет. За дві години біля намету збирається десяток місцевих жителів. Кажуть, що чекали активістів завтра, як було оголошено в анонсах. Ставлять підписи за відставку міністра.

"Ми вже прийняли більше 50 звернень від громадян.  Найбільше скаржаться на свавілля правоохоронців та ЖКХ. Часто до нас звертаються за допомогою "діти війни", "афганці" та "чорнобильці". По цих зверненнях ми подамо запити у відповідні органи. Усі демократичні сили Умані можуть до нас приєднатись та допомогти", - розповідає Сергій Каплін.

В Умані приймальня працюватиме до 10.00 години ранку 11 липня. Усі зібрані заяви передадуть до міського відділення міліції. Потім хода рушить до Монастирища Черкаської області.

Зараз ви читаєте новину «"Міліція постійно фальсифікує деталі вбивства сина". На Черкащині збирають підписи за відставку міністра Захарченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути