пʼятниця, 07 червня 2013 18:13

У Донецьку після пожежі на вулиці опинилася сім'я з 7 малюками
16

Фото: Фото Тетяни Заровної

Сім'я ромів з 7 дітьми живе під відкритим небом. Будинок, де вони жили - у Ленінському районі за адресою Кемеровська 52 повністю згорів ще 4 червня. 25-річна мати Софія Дадусенко і її цивільний чоловік виховують: 8-річну Раду, 7-річного Гришу, Мішу 6 років, Ріната 5 років, Андрія 4 років, Альону 3 років і Ілону 2,5 років.

Безробітний 40-річний Іван Федоренко - батько всіх дітей, за його словами, "працює на шабашках". Вчора погорільці звернулися за допомогою до депутата райради Дмитра Верзілова і сьогодні на них звернула увагу влада. На місці побувала комісія з місцевої райради. Глава райради Олег Бєляєв пообіцяв допомогти у ремонті будинку.

Сусіди постраждалої сім'ї категорично проти сусідства з погорільцями. Скаржаться, що діти ромів не щеплені і взимку босими бігають по снігу.

"Раніше у цьому будинку жив чоловік Геннадій Рудаков. Він прийняв цю сім'ю 8 років тому, спочатку вони господареві платили, потім перестали, обіцяли доглядати за ним, але він приходив до мене і просив - дай поїсти. І вигнати їх не міг. Коли він захворів, його ніхто не провідував. А коли помер, його поховали за рахунок держави у братській могилі", - розповіла мешканка вулиці бабуся Віра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через пожежу у московському метро 4 людини опинилися у реанімації

Сусіди вважають, що ромська сім'я існує за рахунок дітей. Вони пропонують органам опіки та піклування забрати дітей у цієї сім'ї і передати у дитячий будинок.

"Діти потрібні їм тільки заради грошей, вони цілими днями шукають метал, а діти самі, ми їх всією вулицею няньчимо. У їхніх дітей воші, діти не щеплені. У будинку жили щури, була антисанітарія. Наш дільничний лікар втомилася боротися. Їхні діти погрожують здоров'ю наших дітей. Ми кістьми ляжемо, а жити їм тут не дамо", - сказала місцева Тетяна Шаповалова.

"Двоє з 7 дітей у цій родині ходять до школи № 37, - коментує заст. голови райради Інна Володимирівна Бучек. - Усі виплати на дітей Софія отримує, для цього ми допомогли їй прописатися у притулку для бездомних. Пропонували відправити дітей до дитячого табору, але мати відмовилася. Неблагополучної цю сім'ю не назву - діти вгодовані, батьки не випивають. Зараз держава прагне залишати дітей у сім'ях, і я думаю це правильно".

"Добре, якщо влада зверне увагу на цю сім'ю, тому що зазвичай у нас чиновники допомагають тільки собі, - коментує Дмитро Верзілов, - Приклад - сьогоднішня сесія. На ній розглядалися питання виплати допомоги чиновникам і нагороди за заслуги. Десятками тисяч гривень міряється ця допомога, а надбавки та премії "за високі досягнення у праці" складають 50-100% посадового окладу. У той час як тому, хто потребує, іноді видають по 200 гривень на рік з панського плеча. І це в районі, де офіційно 8 тисяч безробітних і 30 тисяч пенсіонерів з мінімальною пенсією. Ще, на мій погляд, є така біда всього нашого суспільства - за існуючої демографічної ситуації частіше стають багатодітними люди не зовсім благополучні. Держава не створює умов, щоб люди прагнули народжувати. Адже для цього виплати допомог по народженню мало - і гідна робота потрібна, і житло, і впевненість у завтрашньому дні".

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку після пожежі на вулиці опинилася сім'я з 7 малюками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути