понеділок, 25 лютого 2013 14:19

На Полтавщині відтяли голови пам'ятникам Леніну і Крупській: націоналісти задоволені, а комуністи збираються відновлювати

На Полтавщині відтяли голови пам'ятникам Леніну і Крупській: націоналісти задоволені, а комуністи збираються відновлювати
Фото: ВО "Свобода"

У селі Жовтневе Решетилівського району на Полтавщині, в ніч з 23 на 24 лютого, невідомі розбили спільний пам'ятник Володимиру Леніну і його дружині Надії Крупській. Фото руйнування оприлюднило ВО "Свобода". Ті, хто розбив постамент, надіслали їх нардепу Ігорю Мірошниченку, котрий був ініціатором знесення пам'ятника Леніну в Охтирці Сумської області.

"У неділю вранці зруйнований пам'ятник побачили місцеві жителі, подзвонили мені. Пам'ятник пошкоджений серйозно - унизу на постаменті два написи чорною фарбою: "Слава нації" та "Геть катів", а голови Леніна і Крупської розлетілися на маленькі шматки. Доведеться замовляти відливання нових голів.Пам'ятк відновимо в обов'язковому порядку. Це дуже хочуть місцеві. Обурені тим, що сталося, бо постамент простояв у селі не одне десятиліття. Він один із двох спільних пам'ятників Леніну і Крупській на території всього Радянського Союзу", - розповів Віталій Литвин з Решетилівського районного осередку Комуністичної партії.

За словами Литвина, комуністи припускають, пам'ятник зруйнували активісти "Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" розтрощили в Охтирці пам'ятник Леніну

"Гасла написані на постаменті схожі на ті, які використовує "Свобода". До того ж пам'ятник руйнують вже чотири роки поспіль. Раніше відбивали великі шматки тулуба, але могли приклеїти їх назад. Два роки тому, після руйнації невідомі розкидали навколо постаменту листівки, де написали: "На того, хто відновлюватиме пам'ятник — чекатиме така ж доля". Після такого люди ледь не таємно займалися відновленням пам'ятки", - зазначив Литвин.

У Полтавській обласній організації ВО "Свобода" зазначають, "свободівці" не знають, хто розбив пам'ятник.

"Підтримуємо таку ініціативу. Справжні українці відгукнулися на наші заклики, щодо руйнації пам'ятників Радянської епохи. Не вважаємо, що люди зруйнуванням постаменту порушили закон. В Україні є чинний закон, про руйнацію пам'ятників тоталітарного режиму. Його підписав Віктор Ющенко. Якщо теперішня влада його не виконує — цим займуться люди", - пояснив Роман Чабановський з обласної організації "Свободи".

У Полтавській обласні міліції сказали, на місце події виїжджала оперативна група, був складений протокол. Зараз шукають людей, які зруйнували пам'ятник.

Торік на Полтавщині невідомі звалили з чотириметрового постаменту статую Леніна у райцентрі Шишаки. Комуністи за місяць відновили пам'ятник.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині відтяли голови пам'ятникам Леніну і Крупській: націоналісти задоволені, а комуністи збираються відновлювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути