вівторок, 27 грудня 2016 07:45

Половина українців відмовилися від спиртного

— Щороку діти приїздять на новорічні свята з Німеччини. Уже п'ятий рік готую одне й те ж. Зять любить холодець із домашнього ­півня, для доньки — олів'є. Для себе фарширую рибу, онукам роблю млинці з куркою й грибами. Далі по мєлочі — трошки домашньої ковбаси, нарізку з сиру і обов'язково бутерброди з червоною ікрою. Ще доставляю свої закрутки — огірки, помідори, консервовані сливи. Їх купую влітку, то у витрати не ­рахую. На все відкладаю зарання. Бо Новий рік для мене найдорожче свято, — розповідає 64-річна Надія ПРИСЯЖНЮК із Вінниці. — Думала підготуватися до подорожчання горілки, але не встигла. Пенсію затримали. Довелося купувати дорогу. За літр віддала 150 гривень. Ще взяла півлітрову по 79. Ми живемо в квартирі. Після Нового року починають ходити посипальники. Торік сусід прийшов. Не було, що дати в руки. Він образився.

Цьогоріч жінка економить на алкоголі. Пляшка найдешевшого шампанського — 70 грн.

— Взяла дитяче шампанське, аби було з бульбашками до столу. Воно по 28 гривень. На від не отлічиш від дорогого. А для крєпості по 20 грамів водки додам, — продовжує. — Цього року почала зарання скуповуватися на свята. Їздила по великих мережах і купляла там по акціях. Веду щоденник цін. Туди записую спостереження. Мене не обдурять. Було таке, що поставили ціну на банку сайри 29 гривень. А за день до того вона коштувала 27. Придбала зарання горошок, майонез, до якого в подарунок ішла гірчиця. Замовила півня у знайомих.

Ікру жінка замовила на гуртовому сайті. Збиралася у складчину з кількома пенсіонерами.

— Мене донька навчила робити гуртові закупки. Це коли кілька людей купують по нижчій ціні. Банки на роздріб 130 гривень. Гуртом 90. ­Зібрали всіх сусідів й замовили 10 банок. Привезли нам безплатно, — додає Надія Присяжнюк.

Традиційний рецепт олів'є змінить. Додасть у нього курятину замість ковбаси.

— Якраз ковбаса найсильніше подорожчала за останній тиждень. Кілограм вареної вищого гатунку продають за 167 гривень, а була на 24 гривні дешевше. Ходжу до одного й того ж чоловіка. Питаю: "Чого підвищення відбулося?" Той зам'явся, мовляв, мінімалку підіймають. Кіло курячого філе буде 64 гривні.

Торік жінка витратила на новорічний стіл 885 грн. Цьогоріч доведеться віддати 1395 грн.

— Це при тому, що відмовилася від вина та шампанського. Рибу теж взяла дешевшу. Замість традиційної щуки — товстолоб. За рік щука подорожчала наполовину. Торік перед святами купувала по 50 гривень. Цього року стала по 75, — говорить Надія Присяжнюк.

За рік продукти і напої українського виробника подорожчали на 58%.

— Половина українців відмовилися від спиртного, — каже бізнес-консультант 40-річний Андрій Степановський. — Ще частина замінять дорогий алкоголь домашніми напоями. Падіння бачимо по закупках. 2015-го кожна родина купувала дві пляшки шампанського. Цьогоріч кількість зменшилася до півпляшки. Шампанське заміняють дешевим вином або горілкою. Її теж беруть у меншій кількості. Середня ціна новорічного столу на родину з чотирьох осіб — 1235 гривень. Торік цей же стіл був на 500‑600 гривень дешевший. Єдиний плюс — подешевшали овочі та фрукти. Через закритий російський ринок ціна на них суттєво впала. Але кількість з'їдених мандаринів не перевищить 3 кілограми на особу.

190 гривень коштує літрова банка з інгредієнтами салату олів'є. Таку новорічну доставку запропонувала киянам мережа кав'ярень "Компот" у Києві та Одесі. Туди входять горошок, морква, картопля, кріп, яйця, свіжі та мариновані огірки, куряче філе. До банки додають пачку майонезу. Крім того, пропонують доставку "похмільного лимонаду" 1 січня. 180 мл напою дають у подарунок до салату.

Зараз ви читаєте новину «Половина українців відмовилися від спиртного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути