вівторок, 24 листопада 2015 05:00

Грибний бізнес окупиться за два роки

Автор: ФОТО З САЙТА www.wikipedia.org
  У грибну ферму вкладають 5–10 тисяч гривень. Шампіньйони вигідно вирощувати великими партіями. Супермаркети беруть їх на продаж
У грибну ферму вкладають 5–10 тисяч гривень. Шампіньйони вигідно вирощувати великими партіями. Супермаркети беруть їх на продаж

Вінничанин 39-річний Анатолій Колесник набирає працівників на грибну ферму. За день платитиме 200 грн. Робота триватиме до початку лютого.

— Я працюю лише сезонно. Основний мій бізнес — автоперевезення. З кінця осені замовлень меншає, то я займаюся грибами. Вже почав збирати перший урожай глив, — розповідає Колесник. — Сам не справляюся. Приміщення майже на 200 "квадратів", тому наймаю дві-три жінки. Вони зрізають гриби і продають. Цього року в справу вклав 6 тисяч гривень. Розраховую виростити понад 300 кілограмів грибів. Зараз щодня продаємо по 30–40 кіло. Найбільший попит перед новорічними святами й під час Великоднього посту.

Гриби Анатолій Колесник вирощує понад 10 ­років.

— Тоді всі масово запускали грибні ферми, і собі вирішив спробувати. Продав батьківську хату, 5 тисяч доларів вклав у бізнес. Облаштував місце в підвалі, накупив мішків, соломи. Почав вирощувати гливи. Почекав місяць, бачу — полізли гриби. Я — щасливий, чекаю доки виростуть. За тиждень вони стали розміром на півдолоні. Позрізав абияк, виніс на базар, а люди навіть ціну не питають. Постояв день, другий. Тоді ті гриби завіз у село матері, пороздавали людям безплатно. На тому бізнес закінчив, мішки повикидав. Був злий, що нічого не вийшло. Гриби вирощував на пареній соломі. Вони мало того, що не мали хорошого запаху, то були ще й дуже водянисті. Де прим'яв пальцем, одразу темніли.

Потім почав їздити на різні форуми, спілкуватися із власниками грибних ферм. Бо цікаво було, чого ж в мене не вийшло. Зрозумів, що треба вчитися і освоювати технологію. Перечитав понад сотню книжок з грибництва. Вдруге запустив бізнес із невеликої партії. Купив 20 кілограмів міцелію, взяв спеціальну землю з добривом. Гриби збирали вдвох із жінкою. Самі носили їх на базар. Ціну не знав, собівартості — теж. Дивився, почому інші продають, і собі ставив таку. Помітив, що шампіньйони люди краще купують, ніж гливи.

200 підприємств, які вирощують гриби, зареєстровані в Україні. За рік мають 60 тис. т продукції. Цього року закрилося підприємство "Міко-Фуд" в Авдіївці на Донеччині. У Луганську грибну ферму знищив снаряд.

— Найбільше грибів вирощують на Київщині, Західній Україні, — каже 39-річний Роман Столпер, директор національного грибного агентства. — Окрім звичайних шампіньйонів, вирощують королівські. Вони коричневого кольору. Є ферми, які займаються китайськими грибами шиїтаке. Попит на гливи у 10 разів менший, ніж на шампіньйони.

Ціна на гриби цього року падала кілька разів. Вперше у вересні, коли почалася блокада Криму. Туди йшла значна частина цього продукту. У листопаді вартість залежить від кількості грибів на ринку. Якщо виходять дрібні фермери з товаром — ціна падає. Торік частину грибів експортували в Росію та Молдову. Перевиробництво призведе до закриття дрібних ферм, або ще більше впаде ціна.

За останні кілька років частина грибних ферм закрилася. Люди думають, що це все дуже просто. Вкладають гроші, але врожай отримують занадто малий. Хоча проблем із ринком збуту немає. Грибний бізнес окупиться за два роки. Достатньо вкласти від 5 до 10 тисяч гривень. Якщо ставити велику промислову теплицю, потрібно вкласти 150 тисяч євро. Вигідно вирощувати гриби великими партіями, тоді супермаркети беруть товар на реалізацію.

8 кілограмів шампіньйонів у середньому з'їдає за рік українець, за даними Державної служби статистики.

Зараз ви читаєте новину «Грибний бізнес окупиться за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути