понеділок, 30 липня 2012 06:00

Турку прибирали 200 працівників облдержадміністрації

1-5 серпня в Турці відбудуться V Бойківські фестини. Це міжнародне свято влаштовують раз на п'ять років із 1992-го. Про підготовку до нього говоримо з міським головою 53-річним Юрієм Касюхничем.

Минулої п'ятниці голова ОДА Михайло Костюк делегував до вас на толоку 200 працівників облдержадміністрації. Заявив, що місто брудне.

— Не можу погодитися з думкою голови ОДА.  Хоча роботи до проведення свята ще багато. Я вдячний за допомогу приїжджим. Ми разом працювали. У Турці є 11 мостів через три річки Литмир, Турка та Стрий. У п'ятницю п'ять із них частково пофарбували, на водоймах прибрали прибережні смуги. Хоча з цією роботою жителі впоралися б самі. Уже відремонтували фасади 20 старих будинків, закінчуємо оновлення ще 10. На вулицях Франка, Молодіжній і Стуса, які ведуть до центральної частини міста, прокладаємо 18,5 тисячі квадратних метрів асфальту. До речі, уперше за багато років міські дороги капітально ремонтують, а не просто латають ями.

Скільки коштів дала держава на підготовку до свята?

— Фонд регіонального розвитку виділив 9,5 мільйона гривень. Із них понад 8 мільйонів ідуть на реконструкцію комунальних доріг, 1,2 — на інженерні мережі. За решту відремонтували фасади.

Дорога зі Старого Самбора до Турки розбита. Як гості поїдуть до вас?

— Робітники облавтодору вже почали роботи. Ділянки, де суцільні ями, вирізають, стелять там нове асфальтне покриття.

Що змінилося в місті завдяки проведенню фестивалю?

— Наш райцентр досить віддалений, тут рідко відбуваються масові заходи. Тому перед фестинами кожен переживає велику духовну наснагу. Багато жителів здають в оренду свої помешкання, продають сувеніри. Це гарна нагода підзаробити. За час Бойківських фестин місто відвідують близько 10 тисяч гостей, і не лише з України. Минулого разу були туристи з Аргентини, Австралії, Канади, Білорусі, Прибалтики, Росії, Європи.

У місті немає готелю. Бракує місць для ночівлі?

— Переночувати можна в селах неподалік. Гарні відгуки мають готельні комплекси "Собінь" і "Альтана" в Розлучі, "Чертур" в Яворі, там є й ресторани, бари. У районі добре розвинений сільський туризм, можна відпочити в садибах.

Де в Турці можна пообідати?

— У нас є два хороші ресторани — "Вікторія" та "Леся". Останнім часом відкрили багато кафе.

Які проблеми в місті не вирішені?

— Найбільша біда — відсутність централізованого водопостачання та відведення. Вони припинилися понад 10 років тому через банкрутство районного водоканалізаційного господарства. За цей час мережа стала непридатна до експлуатації. На проведення каналізації обласна рада виділила цього року півмільйона гривень, районна — 100 тисяч. 2 мільйони обіцяють дати з держбюджету.

32

зі стількох країн світу з'їдуться фольклорні колективи на фестиваль Бойківські фестини. Окрім концертів заплановані спортивні змагання, виставки образотворчого мистецтва, наукові конференції. Дійство розпочнеться 1 серпня, у середу, о 12.00 на майдані Тараса Шевченка в Турці. Закриття 5 серпня, у неділю, о 22.00 на Співочому полі села Явора.

 

Зараз ви читаєте новину «Турку прибирали 200 працівників облдержадміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути