понеділок, 30 квітня 2012 05:00

"По 40 копійок платимо"

Автор: Фото: Денис МАНДЗЮК
  Пенсіонерка Анна Володимирівна заходить до пункту прийому макулатури на вулиці Шептицьких у Львові. Принесла 14 кілограмів вживаного паперу. Збирає біля корпусів університету ”Львівська політехніка”
Пенсіонерка Анна Володимирівна заходить до пункту прийому макулатури на вулиці Шептицьких у Львові. Принесла 14 кілограмів вживаного паперу. Збирає біля корпусів університету ”Львівська політехніка”

— Минулого тижня говорили, що закриють усі пункти прийому макулатури, — каже львів'янка Ольга Іванівна, 57 років. — Уявіть, що тоді в місті робилося б. Наші клієнти — це фактично добровільні прибиральники. Збирають сміття з усіх вулиць.

Удвічі подешевшала макулатура за останні півроку в області. Минулого літа за кілограм паперу давали 80 коп., два місяці тому — 60, із квітня — 40.

З Ольгою Іванівною спілкуємося у пункті на вул. Шептицьких біля пл. Кропивницького. Вона працює там п'ять років. Пункт займає невелику кімнату в одноповерховій прибудові. Двері відчинені. Біля входу — великі металеві ваги. Протилежний кут завалений макулатурою.

— Це все за вчорашній день знесли, — киває. —  В середньому за день здаємо 200-300 кілограм. Перед Пасхою були дні, що і по 800 люди приносили. Як починала працювати, платили 25 копійок за кіло. Потім ціна впала до 10. Останні роки зростала. А от тепер знову впала. Але люди як носили, так і далі носять. А що бідні мають робити?

До пункту заходить Анна Володимирівна, 79 років. На візку привезла стос картонок, перев'язаних мотузкою. Акуратно викладає їх на ваги.

— 14 кілограм, — Ольга відраховує 5,6 грн. — По 40 копійок платимо.

— Вже по 40? — Анна Володимирівна ховає гроші у пошарпаний гаманець. — Я ж думала, 8 гривень буду мати, літру молока куплю. Маю двох хворих невісток. Одна психічно, в іншої із суглобами проблема. Собі булочки лишньої не куплю, бо треба дітям помагати. Йой, як ви мене розстроїли, пані Ольго, тими цінами. Всьо дорожає, а макулатура падає.

Ольга Іванівна закурює.

— Наші "постійні клієнти" — це переважно люди за 60 років. Іноді студенти приносять конспекти й газети. Продавці з магазинів коробки зносять. Бомжі приходять рідко, вони більше по бутилках спеціалізуються.  Буває, і "мажори" заглядають. Пару неділь тому приїхав на "ленд крузері", в костюмі солідному. Здав 30 кілограм картону.

На складах надлишок вторинної сировини

Підприємство "Львіввторресурси" щомісяця збирає в обласному центрі 300-400 т макулатури. Мають 11 пунктів збору. Відправляють вживаний папір на Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат і Кохавинську паперову фабрику.

— Ціна на макулатуру коливається постійно, — розповідає 43-річний Мирослав Оприск, директор фірми. — Їх диктують підприємства, яким ми збуваємо макулатуру. Зараз на складах надлишок вторинної сировини. Тож їм немає потреби платити більше. Коли фабрикам знову треба буде більше макулатури, ціни підуть вгору. Прогнозувати, як скоро це станеться, не буду. У будь-якому разі чутки, що вживаний папір перестануть приймати, неправдиві.

На Кохавинській паперовій фабриці у селищі Гніздичів Жидачівського району макулатуру закуповують по 900 грн/т або 90 коп./кг.

— У мене зараз 900 тонн вторсировини, нема куди вже дівати, — говорить менеджер фабрики Василь Пилипів, 54 роки. — Тим більше, припинили приймати макулатуру фабрики в інших областях — в Обухові, Понінці, Малині, Луцьку. А люди папір здають. Ми більше беремо, ніж переробляємо.

 

Зараз ви читаєте новину «"По 40 копійок платимо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути