понеділок, 28 листопада 2011 05:15

"По 100 гривень із кожної зарплати відкладали"

Автор: Фото: Денис МАНДЗЮК
  Дівчата зі старшої групи дитячого садка села Прилбичі Яворівського району готуються до обіднього сну у вівторок. Два роки тому через проблеми з теплом діти мусили спати у светрах
Дівчата зі старшої групи дитячого садка села Прилбичі Яворівського району готуються до обіднього сну у вівторок. Два роки тому через проблеми з теплом діти мусили спати у светрах

У дитсадку села Прилбичі Яворівського району замінили старі дерев'яні вікна на склопакети. Роботи проводили в рамках проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Його фінансують Європейський Союз і Програма розвитку Організації об'єднаних націй.

Прилбичі розташовані за 3 км від міжнародної траси Львів — Краковець. У селі живуть майже дві тисячі осіб. Більшість їздять на заробітки в Польщу. Є школа, будинок культури, амбулаторія. Цегляна двоповерхова будівля дитсадка зведена 30 років тому. Зараз тут працюють 13 педагогів і ще 14 робітників, навчаються 85 дітей.

— Від часу побудови садка вікна ніхто не міняв, — говорить 41-річна вихователька Оксана Федорівна Балагуш. — Зранку зайшов — ніби тепло, а за кілька годин мусили пальта одягати. На зиму вікна заліплювали, клейонкою оббивали — нічого не допомагало. Дітки спати лягали, не роздягаючись. Пам'ятаю, два роки тому на святі Миколая в декого аж руки посиніли.

Завідувачка садка Надія Гевало дістає з шафи у своєму кабінеті товсту теку з документами.

— Про грант дізналися наприкінці 2008 року від сільського голови, — розповідає. — Поїхали на семінар до Мостиськ, послухали, що до чого. Заявки подали всі сільради району, а гроші отримали тільки шість, серед них і ми. За рік до того робили в садочку ремонт за кошти райради — сантехніку поміняли, фасад до ладу привели. Мабуть, наша ініціативність на них і вплинула при виборі. Найважче було зібрати всі папери — на це пішов майже рік. Маршруткою їздила то до Львова, то до Яворова. Зранку виїхала, затемна додому повернулася. Після того ми створили громадську організацію, утворили комітет, подали оголошення в районну газету про пошук підрядників. До участі в тендері зголосилися троє підприємців. Переміг той, хто запропонував найнижчу ціну.

Працівники садка уклали договір з Програмою розвитку. З необхідних для ремонту 146 тис. грн грантодавці виділили 73 тис. Ще 66 тис. дала райрада. Решту збирали працівники садка.

— По 100 гривень із кожної зарплати відкладали, — сміється Надія Василівна. — Розуміли ж, що для себе робимо. Ще півтори тисячі дали батьки дітей. Ремонтники зробили все швидко. Ми як у травні побачили оновлений садок — натішитися не могли. Дівчата одразу взялися ті вікна мити. Згодом за кошти спонсора замінили котельню. Підприємець зі Львова в селі ставок орендує, до нього звернулися. Тепер узимку жодного дискомфорту. Плануємо ще раз подаватися на грант — хочемо добудувати музично-спортивний зал і облаштувати ігровий майданчик.

11 липня розпочалася друга фаза проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Вона триватиме чотири роки. Долучитися до проекту можуть села, селища й міста з населенням до 10 тис. осіб. Громадам надають допомогу в п'яти сферах: охорона здоров'я, довкілля, енергозбереження, водопостачання та місцевий транспорт. Більшість коштів надаватиме проект, решту — місцеві бюджети та громади.

Зараз ви читаєте новину «"По 100 гривень із кожної зарплати відкладали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути