понеділок, 20 травня 2013 00:45

Найгірше працювати із "хрущовками"

— За останні роки замовлень на дизайн інтер'єру значно побільшало. Люди розуміють, що це має робити фахівець. Окрім якості роботи, це велика економія коштів, бо ми підкажемо, на чому і як можна заощадити. Часто звертаються клієнти, які самі починають ремонт, а ми мусимо доробляти, — каже директор дизайнерської фірми ARS-IDEA Арсен Костишин, 35 років.

Зустрічаємося у його просторому офісі неподалік собору святого Юра. У приміщенні цегляні стіни пофарбовані набіло. Запрошує присісти на шкіряний диван.

Хто з львів'ян замовляє дизайн квартири?

— В основному це бізнесмени, лікарі, юристи, програмісти. Хоча є й молоді пари, нещодавно був клієнт таксист. Заробітчани звертаються рідко. Здебільшого вони за кордоном працюють на ремонтах і будівництвах, тож і вдома все роблять самі. Робота коштує в середньому 200 гривень за квадратний метр. Дизайнери проводять заміри, враховують побажання клієнта. Тоді малюють макет помешкання, узгоджують його, після чого виконують робочий проект. Даємо список та контакти виробників, де можна придбати елементи наповнення інтер'єру та матеріали. Клієнт наймає бригаду, яка за нашими схемами робить ремонт. Над квартирою у 100 "квадратів" працюємо два місяці, вдвічі довше триває ремонт.

Яке найбільше помешкання оформляли?

— Було кілька будинків майже по тисячі "квадратів" у Золочеві, Винниках. Увесь процес зайняв два роки. У першому випадку клієнти хотіли, аби кожна кімната нагадувала про їхні подорожі — одна в японському стилі, інша в єгипетському. Вітальня та кухня поєднали в собі класичні елементи із сучасними бетонними стінами. Використовували натуральні матеріали, авторські меблі. Робив дизайн і в сільській хаті у селі Нагірянка на Тернопільщині. Дуже красиве місце було, з видом на замок. Батьківське помешкання клієнти захотіли зробити сучасним, добудували ще один поверх.

Простіше працювати зі старими помешканнями чи новобудовами?

— У новобудовах правильне планування. Але там низькі стелі. В австрійських будинках із 4-метровими стелями можна доробити другий ярус. Там поставити матрац для спання, тумбочки. Під ним — гардероб чи шафу-купе. Кілька років тому двокімнатну квартиру біля Краківського базару так облаштував. У кімнатах був ярус-спальня для батьків та підлітка-сина. Знизу вдалося піаніно поставити. Найгірше працювати із "хрущовками" — вони маленькі, з кривими стінами.

Які забаганки бувають у клієнтів?

— В одній квартирі встановили систему "розумний дім". Усе запрограмовано так, аби через планшет чи айфон господар міг керувати електронними приладами. Наприклад, коли вмикаєш телевізор, автоматично штори закриваються. Коштує система від 50 тисяч доларів. Ще можна встановити сучасну вентиляцію — по всій квартирі свіже повітря циркулює, охолоджується або нагрівається. Але ціна — понад 10 тисяч доларів. Рекомендую не економити на техніці, трубах, електромережах, світильниках. Наприклад, вбудовані лампочки-світильники у Львові можна купити і за 15 гривень. Але за рік вони плавляться і можуть загорітися. Тому краще взяти за 200 якісні, які прослужать з десяток років. Заощадити можна на меблях. Наприклад, кухонні стільниці є як за 300 доларів, так і вдесятеро дорожчі — з кварциту.

Зараз ви читаєте новину «Найгірше працювати із "хрущовками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути