середа, 14 лютого 2007 20:44

На комбайновому заводі з листопада не платять зарплату

Автор: фото: Леонід ТІТ
  6 лютого біля прохідної Тернопільського комбайнового заводу робітники слухають виступ мера обласного центру Романа Заставного (в пальті з зошитом у руках). За спиною голови стоїть заступник прокурора міста Галина Василишин
6 лютого біля прохідної Тернопільського комбайнового заводу робітники слухають виступ мера обласного центру Романа Заставного (в пальті з зошитом у руках). За спиною голови стоїть заступник прокурора міста Галина Василишин

46-річний Іван Білий з Тернопільського комбайнового заводу став першим в Україні керівником, якого затримали за невиплату заробітної плати. Три дні виконувач обов"язків директора провів на нарах. У Білого виникли проблеми зі здоров"ям, тому його відпустили на підписку про невиїзд під заставу в 100 тис. гривень.

Невдоволення на комбайновому заводі наростало протягом останніх двох місяців. Робітникам заборгували майже 3 млн грн. У їхніх гуртожитках за несплату відключили електроенергію та тепло. 6 лютого комбайновий пікетував обласну прокуратуру. 12-го робітники планували перекрити залізничну колію.

— Менеджмент заводу свідомо працював на його знищення, — каже заступник міського голови Тернополя Петро Гринчишин, 45 років. — Зараз треба шукати нового керівника — людину, яка добросовісно виконуватиме обов"язки. Потрібно якомога швидше повернути основну частку підприємства в державну власність.

Виконувачу обов"язків голови правління Тернопільського комбайнового заводу Іванові Білому працівники підприємства висловили недовіру. Директор обіцяв видати заборговану зарплату до 25 грудня, потім — до 20 січня, зрештою — до 5 лютого. Проте слова не дотримав.

У жовтні прокуратура Тернополя порушила кримінальну справу проти керівництва заводу за фактом невиплати працівникам зароблених грошей. Перевірки контрольно-ревізійної комісії виявили, що на розрахунковий рахунок заводу надійшло понад 39 млн грн. Проте заборгованість стрімко зростала. Тернопільський комбайновий завод став найбільшим боржником області. Наприкінці минулого тижня Білого затримали.

— Він не мав права підписувати папери, — говорить заступник прокурора міста Галина Василишин, 43 роки. — Немає жодних документів, які засвідчували б, коли і хто призначив Білого на посаду голови правління. За статутом, він міг обіймати цю посаду до 60 днів, а працює на ній вже понад півроку.

Слідчі донецької прокуратури виявили, що Тернопільський комбайновий завод перерахував неіснуючій фірмі в Донецьку близько 3 млн грн.

Іван Білий не міг роз"яснити, куди ділися 11 мільйонів гривень

— Саме на таку суму для погашення боргів із зарплати чекають працівники комбайнового, — каже 34-річна Леся Долішна, прес-секретар прокурора Тернопільської області.

12 лютого Івана Білого випустили зі слідчого ізолятора під заставу в 100 тис. грн. Адміністрація заводу пообіцяла виплатити місячну зарплату протягом наступних одного-двох днів.

Ситуацію на комбайновому заводі вивчала робоча група Тернопільської облдержадміністрації. Губернатор Іван Стойко, 45 років, вважає, що Білий невдовзі опиниться за ґратами. Й додає, що завод варто оголосити банкрутом.

— Але зробити це потрібно таким чином, щоб після погашення боргів завод працював. Ми вже шукаємо санатора. Ця людина має частково розпорядитися майном підприємства, щоб погасити борги перед комунальниками та працівниками. Відновлення потужності заводу обійдеться в 50–100 мільйонів гривень, — пояснює Іван Стойко.

— Іван Білий не міг роз"яснити, куди ділися 11 мільйонів гривень за продане обладнання і чому не можна виділити три мільйони на зарплати, — каже голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний, 44 роки. — Проблему комбайнового варто вирішувати кількома кроками. Повернути в державну власність 50 відсотків і дві акції заводу. Поміняти керівника, бо теперішній працював лише на викачування коштів із заводу.

8 лютого депутати міської ради провели позачергову сесію. Вони звернулися до Кабінету Міністрів і Генпрокуратури з  проханням повернути в державну власність незаконно відчужений контрольний пакет акцій ВАТ "Тернопільський комбайновий завод".

Останніми роками обсяги виробництва на найбільшому заводі сільськогосподарського машинобудування в Західному регіоні суттєво зменшилися. 2002-го виготовили продукції на 27,5 млн грн, а в 2006-му — лише на 4,2 млн грн. Замість налагоджування виробництва, керівники підприємства розпродували його нерухомість, майно та обладнання. Торік із заводу пішло 328 осіб. Зараз на комбайновому працює 870 осіб. Контрольний пакет акцій підприємства належить київській лізинговій компанії "Украгромашінвест". Працівникам не видавали зарплату з листопада.

У Тернополі випускали бурякозбиральні машини

Тернопільський комбайновий завод заснували в грудні 1939 року як майстерню з ремонту сільськогосподарського інвентарю. Згодом його реорганізували в державний завод сільськогосподарського машинобудування. 1973-го у виробництво запустили комплекс високопродуктивної бурякозбиральної техніки, аналогів якої не було в СРСР. За 30 років колектив підприємства освоїв понад 25 типів машин для виконання сільськогосподарських операцій. У червні 2006-го бурякозбиральний комбайн КС-6Б-10 "Тернопіль" демонстрували на виставці-ярмарку "Агро-2006" у Києві.

Зараз ви читаєте новину «На комбайновому заводі з листопада не платять зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути